Orient Express Yourself

URB X ARS22

Stig in i ett alternativt ekonomiskt system! Orient Express Yourself är en publikinvolverande performace, var du kan köpa portioner från en falafel-kiosk genom att använda dina upplevelser av familjerelationer och det patriarkala samhället som valuta.

  • 4.6.2022 kl 14–18
  • 7.6.2022 kl 15–19
  • 8.6.2022 kl 14–18
på engelska, på finska
Biljetter: fritt inträde
Plats och exakt tid meddelas senare på denna sida.

Bild: Sonja Hyytiäinen.

Beskrivning

Orient Express Yourself är en performance av Dafna Maimon som bygger på publikens deltagande och där en falafel-kiosk fungerar som plats för en alternativ form av handel.  

Publiken kan köpa falafel-portioner och använda sina upplevelser av familjerelationer och det patriarkala samhället som valuta. Portionernas pris varierar mellan 15 och 299 ord, beroende på de frågor personalen i kiosken ställer. Diskussionen mellan kunden och personalen förmedlas till de övriga kunderna via en mikrofon. På det sättet blir det personliga delat. Gemenskapen som bildas i en restaurangs utrymme kan vara stärkande, samtidigt som den betonar personlig kommersialisering som en av kapitalismens strategier på upplevelse- och råvarumarknaderna. 

Verket har inspirerats Helsingfors första kebab- och falafel-restaurang, Orient Express, som öppnade år 1985 i Forum. Verket Orient Express Yourself uppfördes för första gången år 2017 i Lilith Performance Studio i Malmö.  

Bilder

Dafna Maimon

Dafna Maimon är en konstnär bosatt i Berlin. Hennes produktion omfattar performancekonst, publikinvolverande händelser, videoverk och installationer. Maimons Indigestibles (2021) var ett av de populärä verken på Helsingforsbiennalen i somras. Verket tog åskådaren på en upptäcktsresa i matsmältningssystemet. 

Liknande evenemang