Massiveness and Still Life

En multikonstnärlig föreställning för att synliggöra kroppsliga upplevelser.

  • 25.10.2023 kl 19–20
  • 27.10.2023 kl 19–20
  • 28.10.2023 kl 15–16
  • 29.10.2023 kl 15–16
1: a våningen, Kiasma Teatern.
Biljetter: avgiftsbelagd
Inkluderar tillgång till utställningar på samma dag med föreställningen.

Foto: Finlands Nationalgalleri / Petri Virtanen

Beskrivning

MASSIVENESS AND STILL LIFE är en vistelse i det koreografiska rummet för 6 uppträdande, ett piano och icke-mänskliga material utvalda för föreställningen. Arbetsgruppen skapar frågeställningar i relation till somatiska, kroppsbaserade rörelser på scenen. De nedmonterar och reflekterar tillstånd som genom de uppträdandes inbördes relationer och en precisering av observationerna uppstår i skikten i kroppens somatik. Genom gemensamma nämnare öppnar sig iscensättningsförsöken för att beröra berättelser om stödjande, trygghet och skingrande. 

Föreställningen har flera utgångspunkter, och uppbyggnaden av den har tagit mest stöd i Donna Haraways ’Companion Species’ (2008) samt Karen Barads tänkande om aktörskap (eng. ”agency”) ’Intra-action’ (2007).

Om att iscensätta arbetssituationen: MASSIVENESS AND STILL LIFE är som föreställning ett generöst glidande in i det delade och det personliga, på ett underbart sätt i något bekant och till och med på farliga sätt konstigt, i ömhetens olika nyanser, i gränslöshet och i situationer av igenkänning liknande kontemplation.  

Bakgrund

Ursprunglig arbetsgrupp, koncept (Järkäle ja asetelmia) Sara Gurevitsch, Elli Salo, Tom Lönnqvist, Alexander Salvesen, Anne Makkonen, Salla Rytövuori, Roope Gröndahl ja Anton Vartiainen (som en del av arbetet år 2020).  

Krediter

Koreografin, texter: Sara Gurevitsch i samarbete med Jaakko Fagerberg, Vilma Mankonen, Anne Makkonen, Oona Pennanen, Nella Matleena Savolainen
Piano: Roope Gröndahl
Ljuddesign: Tom Lönnqvist
Ljusdesign: Alexander Salvesen 
Kostymer: Sara Gurevitsch i samarbete med arbetsgrupp
Utrymmes och videodesign: Tom Lönnqvist, Alexander Salvesen, Sara Gurevitsch
Residens: Summer studios, ArTeZ Arnheim (2019), Vanhan kaivoksen residenssi Outokumpu (2020), kuudestila Mikkeli (2020, 2021), Teaterhögskolan Helsingfors (vår – sommar 2023)
Med stöd av: Centret för konstfrämjande, Jenny och Antti Wihuri foundation, kuudestila, Teaterhögskolan, Suomen kulttuurirahasto SKR Uusimaa 
Produktion: Riikka Thitz (stöd med produvtion i 2019), Kiasma-teatern, Sara Gurevitsch