HIGHER xtn.

Michele Rizzos verk utforskar dansens kraft genom klubbkulturen.

  • 8.4.2022 kl 19–19.30
  • 9.4.2022 kl 16–16.30
Biljetter: fritt inträde

Higher xtn., 2018, Courtesy the artist and Stedelijk Museum, Amsterdam. Bild: Maarten Nauw.

Dansens befriande kraft 

Michele Rizzos dansverk HIGHER xtn. utforskar dansens kraft. Den granskar nattklubben som en plats som erbjuder möjlighet till att bygga gemenskap och uttrycka sig själv på ett radikalt sätt. En tidigare version av verket visades på URB-festivalen år 2016. 

Rizzo fäster uppmärksamhet vid att besökarna ofta kallar klubben en kyrka och ser den som en trygg plats där man kan uttrycka sig själv utan att behöva vara rädd för kritik. I HIGHER xtn. framhäver dansen teknomusikens befriande och transformerande kraft: musikens rytmer kan tillfälligt leda till en trans där dansarna kan koppla loss från sig själva.  

I föreställningen rör sig dansarna till Lorenzo Sennis hypnotiska, elektroniska musik. De kommer till museet genom olika ingångar, rör sig långsamt genom utrymmena och samlas till slut på en och samma plats. Först dansar de i par, sedan hela gruppen i samma takt, som en enda kropp. 

Michele Rizzo

Michele Rizzo är en italiensk koreograf som har studerat i Amsterdam vid Sandberg-institutet och vid SNDO (School for New Dance Development), där han numera verkar som gästande professor i koreografi och rörelseforskning. I sin konst använder Rizzo flera olika uttrycksmedel, som performance, musik och bildkonst. Hans koreografier och installationer behandlar ofta frågor kring människans existens och definitionen av självet. 

Bilder

Arbetsgrupp

Koncept och koreografi: Michele Rizzo 
Ursprungligt soundtrack: Lorenzo Senni 
Dansare: Michele Rizzo, Charlie Laban Trier, Max Göran, Juan Pablo Cámara, Milena Weber 
Konstnärens assistent: Michael Scerbo 
Produktion: DANSCO 

Med stöd från

Stedelijk Museum, SNDO, ICK, Mondriaan Fonds och Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Liknande evenemang