Frontera I Border – a Living Monument 

URB X ARS22

Amanda Piñas dansverk skildrar människor som uthärdar det våld som råder i gränszoner.

  • 3.6.2022 kl 19–20.30
  • 4.6.2022 kl 15–16.30
Biljetter: 25 € / 16 €
Biljetterna inkluderar inträde till utställningarna på dagen för föreställningen.

Amanda Piña, Frontera I Border, 2021. Bild: Dajana Lothert.

Om föreställningen

Amanda Piñas verk Frontera I Border – a Living Monument (Frontera I Gräns – ett levande monument) är en koreografi där hiphop-kulturen, berättelser från kolonialismens era, ursprungsfolks seder och mystik flätas samman. Verket påminner oss om att en gräns inte bara är en plats utan också är inskriven i kroppen.  

Koreografin i föreställningen är baserad på dansen Danza de moros y cristianos. Spanska erövrare döpte om och stal dansen av den latinamerikanska ursprungsbefolkningen. Den användes som ett rasistiskt och folksplittrande verktyg. Sedan dess har dansen fått en ny form och betydelse. För mexikanska ungdomar som lever under svåra omständigheter, är den en symbol för motstånd. Piña kallar dansen för Danza de Matamoros. 

I verket överskuggas dansarnas liv av det extrema våldet i en gränszon. Narkotikasmuggling, militarisering och industri som bygger på billig arbetskraft är faktorer som driver våldet. Frontera I Border – a Living Monument är Piñas hyllning till det mod och den ihärdighet som människor som korsar gränser uppvisar. 

Amanda Piña

Amanda Piña är en chilensk-mexikans konstnär. Piña har studerat fysisk teater i Santiago de Chile, teaterantropologi i Barcelona samt samtidsdans och koreografi i Mexiko och Barcelona, vid akademin för experimentell dans i Salzburg (SEAD) och på Ex.e.r.ce-programmet vid koreograficentret i Montpellier.  

Bilder

Arbetsgrupp

Konstnärlig ledning, koreografi: Amanda Piña  
Art Design: Michel Jimenez  
Förmedling: Rodrigo de la Torre Coronado 
Forskning: Juan Carlos Palma Velasco, Amanda Piña 
Uppträdande: Matteo Marziano Graziano, Daphna Horenczyk, Paula Andrea Chaves Bonilla, Dafne del Carmen Moreno, Juan Carlos Palma Velasco, Cristina Sandino, Rodrigo de la Torre Coronado, Lina María Venegas 
Komposition av livemusiken: Christian Müller 
Liveperkussion: Julio Cesar Cervantes Herrera (tbc) 
Forskning, teori, dramaturgi: Nicole Haitzinger 
Dräkter: La mata del veinte, Julia Trybula 
Produktionsarrangemang: nadaproductions, Janina Weißengruber, Daniel Hüttler 
Internationell distribution, turnéarrangemang: Something Great (Berlin) 
Rådgivare: Marie-Christine Barrata Dragono 
Administration: Angela Vadori Smart.at 
Produktion: nadaproductions 

I samarbete med

Kunstenfestivaldesarts, Kiasma Museum, Asphalt Festival Düsseldorf, Mexican Ministry of Foreign Affairs, Mexican Embassy in Vienna the National School of Folkloric Dance of México, INBA och National Institute of Fine Arts México. 

Med stöd av

Kulturabteilung der Stadt Wien, Republic Austria Federal Ministry for Arts, Culture och Civil Service and Sport, Section IV – Arts and Culture.

Läge och tillgänglighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.   

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats. 

Liknande evenemang