Chiara Bersani: Seeking Unicorns

Verket som framförs vid soluppgången behandlar enhörningens väsen, och reflekterar samtidig konstnärens eget liv. Verket ingår i programmet på festivalen Baltic Circle och på utställningen Kompasskurs norr.

  • 23.11.2022 kl 08.30–09.15
  • 24.11.2022 kl 08.30–09.15
  • 25.11.2022 kl 08.30–09.15
Biljetter: 17 € eller 35 € supportbiljett

Beskrivning

Enhörningen är ett väsen som drivs av sin egen vilja att existera.

I sitt arbete utforskar koreografen Chiara Bersani kroppen som bevarare av unika, icke-upprepade berättelser. Hon ser kroppen som en politisk helhet som formas av möten och sammandrabbningar med samhället.

Enligt Bersanis tanke utför kroppen sin sociala uppgift då den väljer att sammansmälta med samhället och samtidigt tvingar andra att se den: kroppen blir definierad och yttre förväntningar riktas mot den.

Enhörningen är ett mytiskt djur vars form däremot inte definieras i mytologin. Ibland beskrivs enhörningen i form av en tjur, ibland en häst. I sitt verk vill Bersani gottgöra de oförrätter enhörningen har lidit genom att helt hänge sig åt den. Hon vill ge enhörningen en berättelse, kärlek och makten att välja:

”Du tolkar inte mig, jag visar dig ett sätt att förstå mig. Jag tar ansvar för att ge den bild som världen får av mig.”

Seeking Unicorns berättar också om Chiara Bersanis liv, med hennes egna ord som ”handikappad” uppträdande, men på ett sätt som öppnar en möjlighet att hänge sig åt ett fragilt fantasidjur som rivits upp från sina rötter.

Föreställningen är planerad för andra lokaler än teatrar: tomma, fulla, tysta, trängselfyllda. Lokaler vars ljus eller historia kräver att bli sedda och där enhörningen kan fälla sina finkläder, överge sin teatraliska berättelse och inleda en ny resa i en ny form. Föreställningen har inspirerats av det nordliga ljuset och den visas vid soluppgången i Kiasmas entréhall, som en del av festivalen Baltic Circle.

Konstnären

Chiara Bersani är en on italiensk uppträdande konstnär och författare som arbetar med performancekonst, forskande teater och samtidsdans. Hennes verk som tolk, skribent och regissör-koreograf bygger på begreppet ”politisk kropp” och att skapa metoder för att träna dess närvaro och agerande. Seeking Unicorns är en fortsättning på temana i Bersanis tidigare verk Gentle Unicorn. Det verket och Chiara Bersani vann första pris i danskategorin i Total Theatre Awards på Fringe Festival i Edinburgh i augusti 2019.