Cherish Menzo: JEZEBEL

Cherish Menzos JEZEBEL tvingar oss att fundera på hur vi tänker om stereotyper. Verket är en del av programmet på festivalen Rörelse i november 3–13.11.2022.

  • 11.11.2022 kl 19–20
  • 12.11.2022 kl 18–19
Biljetter: 30 € / 15 € (inkluderar serviceavgift)
Enskilda biljetter säljs av Lippu.fi (länk publiceras senare). Festivalpasset kan man köpa på festivalens webbplats. Obs! Museikortförmån: Ägare av museikort får köpa biljett till nedsatt pris.

Beskrivning

Cherish Menzos inspiration för verket JEZEBEL kommer från de kvinnliga modellerna som uppträdde i hiphop-musikvideor i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, så kallade ´Video Vixen´. Dessa förföriska och extremt sexualiserade kvinnor som också gick under namnet ’hip hop honeys’ eller ’video girls’ påverkade väsentligt hiphoppens estetik. Den kvinnobild som i nästan identisk form upprepades i videorna bidrog till att stärka de negativa stereotyperna som riktas mot framförallt svarta kvinnor. Även om de kvinnliga modellerna sågs som starka och självsäkra i sin sexualitet utsattes de också för hård kritik. Ofta blev de stämplade med epitetet Jezebel, som hänvisar till en biblisk förförerska och en ärketyp för en svart kvinna.


Före YouTube-eran – då MTV fortfarande betydde Music Television – spelade Video Vixen-modellerna en central roll för de manliga artisternas popularitet. Numera representerar de också mycket annat än en förtingligad ’ride or die’-modell i en mansdominerad kultur.
Jezebel gör motstånd mot att definieras av andra. Hon navigerar genom hiphop-kulturen och letar efter metoder för att ta kontroll över sin egen image. Lyckas Jezebel krossa de motsägelsefulla stereotyper som ’hip hop honey’-kvinnorna förknippas med? Menzons JEZEBEL rör sig på gränsen mellan hotfullhet och förförelse, och tvingar oss att fundera på hur vi tänker om stereotyper. Detta fascinerande solo dryftar med en explosiv kraft hur vårt samhälle stämplar och osynliggör vissa kroppar och gör dem till fetischer.

Festivalen Rörelse i november

Cherish Menzo

Dansaren och koreografen Cherish Menzo är iögonfallande med sin kraftiga, kontrollerade och oemotsägliga fysiska närvaro. Hon utexaminerades år 2013 från Konstuniversitetet i Amsterdam (urban samtidsdans) och har efter det uppträtt i följande koreografers arbeten: Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Olivier Dubois, Benjamin Kahn, Lisbeth Gruwez, Jan Martens och Nicole Beutler. Vid sidan av sitt arbete som dansare och uppträdare har hon från och med 2016 också skapat egna verk. Menzo ifrågasätter uppenbara normer och skapar verkligheter där den svarta kroppen spelar huvudrollen. Jezebel (2019) är konstnärens första soloverk och det har belönats med ett Amsterdam Fringe-pris och ett International Bursary-pris.

Arbetsgrupp

Koncept, koreografi och uppträdande: Cherish Menzo
Ljusplanering och teknisk koordinering: Niels Runderkamp
Musik: Michael Nunes
Video: Andrea Casetti
Dräkter: Daniel Smedeman
Dramaturgi: Renée Copraij
Konstnärligt stöd: Berthe Spoelstra, Christian Yav & Nicole Geertruida
Sånglärare: Shari Kok-Sey-Tjong
Delproduktion: Frascati Productions
Produktion: Bibi Scholten van Aschat
Export och turnéproduktion: GRIP & Frascati Productions
Med stöd från: Amsterdam Fonds voor de Kunst
Tack till: Benjamin Kahn & Centre Chorégraphique Le Château