Filmföreställning: Diaspora Mixtapes

Båda delarna i Ima Iduozees filmserie Diaspora Mixtapes visas på Kiasma-teatern i oktober 2022.

  • 14.10.2022 kl 18–19
1:a våningen, Kiasma-teatern
Biljetter: 20,50 € / 18,50 €

Ima Iduozee, Diaspora mixtapes, 2019. Skärmdump.

Diaspora Mixtapes Vol.1  

Diaspora Mixtapes Vol.1 är en art house-dokumentär som presenterar afrikanska konstnärer, aktivister och tänkare som lever i diaspora på olika håll i världen. Dokumentären är filmad i Johannesburg, Bergen, Stolzenhagen, Negril och Helsingfors år 2019.   

Personporträtten är en typ av självbiografier som synliggör mångfalden av identiteter i dagens afrikanska diaspora. I filmen medverkar Jaamil Olawale Kosoko, Rebekka “Yeboyah”Kuukka, Maryan Abdulkarim, Joy Mariama Smith, Isaac Sene och Adri Mena.

Diaspora Mixtapes Vol.2  

Den andra delen i filmserien har premiär på hösten 2022. I den nya kortfilmen Diaspora Mixtapes vol. 2: After We Are Gone tar berättandet formen av magisk realism och fiktion. Filmen är ett landskap av rytmer, visioner och fantasier, där berättelsens huvudperson träffar en kunglig prästinna i en hemlig helgedom och reser långt tillbaka i det förgångna.    

Ima Iduozee

 Ima Iduozee är en finsk-nigeriansk koreograf, dansare, regissör och filmmakare. Hans arbeten har setts bland annat på Finlands Nationaloperas och Nationalbalettens, Nationalteaterns, Helsingfors stadsteaters och Stockholms stadsteaters scener. Iduozees solodansföreställning This is the Title hade premiär på URB-festivalen år 2012 och har visats i 16 länder.

År 2015 belönades Iduozee med priset för årets bästa konstnärliga genombrott som utdelas av Finlands kritikerförbund. Konstnärens koreografi Garden of Eden sågs på URB17-festivalen och år 2021 publicerades också tidskriften Diaspora Mixtapes: Printportaler med Iduozee som chefsredaktör. 

Ima Iduozee. Bild: Shoot Hayley

Läge och tillgänglighet

Kiasma-teatern är belägen på första våningen av museet, i motsatta ändan av byggnaden sett från huvuddörren. Platserna i teatern är onumrerade. Ytterkläder och stora väskor får lämnas gratis i Kiasmas klädföråd.   

Vägen till den övre platån av teatern är hinderfri. Vi rekommenderar att du i förväg kontaktar Kiasmas info om det finns behov av rullstolsplats.