Yhteiseloa

Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa

26.04.2019 - 01.03.2020

Millaisena luonto näyttäytyy nykytaiteen teoksissa? Entä ihmisen suhde muihin lajeihin?

Yhteiseloa-kokoelmanäyttely  tutkii ihmisen suhdetta ympäristöön toisten lajien näkökulmasta. Ympäristökysymykset, luonto sekä ihmisen ja muiden elollisten rinnakkaiselo ovat kiinnostaneet taiteilijoita pitkään, mutta erityisesti 2000-luvulla aiheista on tullut päivänpolttavia.

Yhteiseloa on osa Kiasman Ole hyvä -teemavuotta. Näyttely kutsuu pohtimaan kenen hyvästä elämästä on kyse ja kyseenalaistaa ihmisen totunnaisen paikan luonnon sekä muiden lajien yläpuolella ja niiden hallitsijana.

Kaksiosainen näyttely – elokuussa esille uusia teoksia

Näyttely laajenee Kiasman toiseen kerrokseen elokuun 23. päivä. Toiseen kerrokseen esille tulevat teokset kurottavat kohti syvemmän luontosuhteen, riittien ja vaihtoehtoisen tietämisen maailmaa. Henkistymisen teemojen lisaksi näyttelyn teokset hämmentävät inhimillisen tiedon ja kuvittelukykymme rajoja.

Lue lisää näyttelystä Kiasma-blogista:

Yhteiseloa Kiasmassa  – Juha Hurmeen avajaispuhe 25.4.2019

Kuinka Kimppu -teoksen terälehdet uusittiin

Maailma toisin silmin – ihmiskeskeisyydestä kohti yhteiseloa

Näyttelyn taiteilijat

Katso taiteilijahaastattelut Youtubesta

Lauri Ainala & Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Lauri Anttila, Felipe de Ávila Franco, Torben Ebbesen, Andris Eglītis, Olga Florenskaja & Aleksander Florenski, Simryn Gill, Terike Haapoja, Paavo Halonen, Alma Heikkilä, Jussi Heikkilä, Hannaleena Heiska, Outi Heiskanen, Marja Helander, Emma Helle, Nancy Holt, Felicia Fasanino Jansson, Muriel Kuoppala, Richard Long, Pia Männikkö, Fanni Niemi-Junkola, Otobong Nkanga, Johan Oja, Sari Palosaari, Roland Persson, Outi Pieski, Kati Roover, Charles Sandison, Alan Sonfist, Jenna Sutela, Maija Tammi, Niina Tervo, Ingrid Torvund, Elina Vainio, Timo Vaittinen, Sergio Vega, Stuart Wrede ja Charlotta Östlund.

Huone X:n vaihtuvat teokset

26.4. – 9.6. Piia Männikkö: Maisemakone (2016)

20.6. – 28.7. Torben Ebbesen: Lehmä Öljyssä (1984) ja Felipe de Ávila Franco: Auringonpimennys (2017)

23.8. – 27.10. Terike Haapoja: Yhteisö (2007)

19.11. – 1.3. Charles Sandison: Living Rooms (2000)

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu Yhteiseloa | Coexistence, Nykytaiteen museon julkaisuja 166 / 2019. Voit hankkia sen itsellesi Kiasma Shopista tai verkkokaupasta.

3. Kerros