Tulossa: Yhteiseloa

Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa

26.04.2019 - 01.03.2020

Millaisena luonto näyttäytyy nykytaiteen teoksissa? Entä ihmisen suhde muihin lajeihin?

Huhtikuussa avautuva Yhteiseloa-kokoelmanäyttely tutkii ihmisen suhdetta ympäristöön toisten lajien näkökulmasta. Ympäristökysymykset, luonto sekä ihmisen ja muiden elollisten rinnakkaiselo ovat kiinnostaneet taiteilijoita pitkään, mutta erityisesti 2000-luvulla aiheista on tullut päivänpolttavia.

Yhteiseloa on osa Kiasman Ole hyvä -teemavuotta. Näyttely kutsuu pohtimaan kenen hyvästä elämästä onkaan kyse ja kyseenalaistaa ihmisen totunnaisen paikan luonnon sekä muiden lajien yläpuolella ja niiden hallitsijana.

Kaksiosainen näyttely

Näyttely laajenee elokuussa ja mukaan tulee teoksia, jotka kurottavat kohti syvemmän luontosuhteen, riittien ja vaihtoehtoisen tietämisen maailmaa. Henkistymisen teemojen lisäksi näyttely käsittelee myös inhimillisen tiedon ja kuvittelukykymme rajoja.

Näyttelyn taiteilijat

Lauri Anttila, Felipe de Ávila Franco, Torben Ebbesen, Andris Eglītis, Olga Florenskaja & Aleksander FlorenskiSimryn Gill, Terike Haapoja, Paavo Halonen, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Alma Heikkilä, Jussi HeikkiläHannaleena HeiskaOuti Heiskanen, Marja Helander, Emma Helle, Nancy Holt, Felicia Fasanino Jansson, Muriel Kuoppala, Richard Long, Pia MännikköFanni Niemi-JunkolaOtobong Nkanga, Johan Oja, Sari Palosaari, Roland Persson, Outi Pieski, Kati Roover, Charles Sandison, Alan Sonfist, Jenna Sutela, Maija Tammi, Niina Tervo, Ingrid Torvund, Elina Vainio, Timo Vaittinen, Sergio Vega, Stuart Wrede ja Charlotta Östlund.

Näyttelyyn liittyy julkaisu, joka on näyttelyn avauduttua ostettavissa Kiasma Shopista.