Yhteiseloa

Ihminen, eläin ja luonto Kiasman kokoelmissa

26.04.2019 - 01.03.2020

Millaisena luonto näyttäytyy nykytaiteen teoksissa? Entä ihmisen suhde muihin lajeihin?

Yhteiseloa-kokoelmanäyttely tutkii ihmisen suhdetta ympäristöön toisten lajien näkökulmasta. Ympäristökysymykset, luonto sekä ihmisen ja muiden elollisten rinnakkaiselo ovat kiinnostaneet taiteilijoita pitkään, mutta erityisesti 2000-luvulla aiheista on tullut päivänpolttavia.

Yhteiseloa on osa Kiasman Ole hyvä -teemavuotta. Näyttely kutsuu pohtimaan kenen hyvästä elämästä on kyse ja kyseenalaistaa ihmisen totunnaisen paikan luonnon sekä muiden lajien yläpuolella ja niiden hallitsijana.

Kaksiosainen näyttely

Näyttely laajenee elokuussa ja mukaan tulee teoksia, jotka kurottavat kohti syvemmän luontosuhteen, riittien ja vaihtoehtoisen tietämisen maailmaa. Henkistymisen teemojen lisäksi näyttely käsittelee myös inhimillisen tiedon ja kuvittelukykymme rajoja.

Lue lisää näyttelystä Kiasma-blogista:

Yhteiseloa Kiasmassa  – Juha Hurmeen avajaispuhe 25.4.2019

Maailma toisin silmin – ihmiskeskeisyydestä kohti yhteiseloa

Näyttelyn taiteilijat

Lauri Ainala & Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Lauri Anttila, Felipe de Ávila Franco, Torben Ebbesen, Andris Eglītis, Olga Florenskaja & Aleksander Florenski, Simryn Gill, Terike Haapoja, Paavo Halonen, Alma Heikkilä, Jussi Heikkilä, Hannaleena Heiska, Outi Heiskanen, Marja Helander, Emma Helle, Nancy Holt, Felicia Fasanino Jansson, Muriel Kuoppala, Richard Long, Pia Männikkö, Fanni Niemi-Junkola, Otobong Nkanga, Johan Oja, Sari Palosaari, Roland Persson, Outi Pieski, Kati Roover, Charles Sandison, Alan Sonfist, Jenna Sutela, Maija Tammi, Niina Tervo, Ingrid Torvund, Elina Vainio, Timo Vaittinen, Sergio Vega, Stuart Wrede ja Charlotta Östlund.

Katso taiteilijahaastattelut Youtubesta

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu Yhteiseloa | Coexistence, Nykytaiteen museon julkaisuja 166 / 2019. Voit hankkia sen itsellesi Kiasma Shopista.