Vladislav Mamyshev-Monroe

Kuvissaan Mamyshev-Monroe asettuu usein traagisen kohtalon kokeneiden historian suurmiesten ja -naisten rooliin.

  • 9.2.–29.7.2018

”Toisille taide on taidetta, minulle se on yhtä kuin elämäni.”

Vladislav Mamyshev-Monroe (1969-2013), tuhansien kasvojen mies, kuului Leningradissa 1980-luvulla esiin nousseen uuden taiteilijasukupolven näkyviin hahmoihin. Hänen erityislahjanaan oli kyky mukautua eri rooleihin, olla yhtä aikaa hauska ja vakava.

Mamyshev-Monroe tuli tunnetuksi valokuvistaan, videoistaan ja performansseistaan, joissa hän muuntautui historiallisiksi henkilöiksi sekä elokuvien ja tarinoiden sankareiksi. Lisänimensä taiteilija lainasi idoliltaan, filmitähti Marilyn Monroelta.

Kiasman näyttelyssä Tähtipölyä Venäjältä nähdään joukko Mamyshev-Monroen ikonisia kuvia ja videoteoksia 1990- ja 2000-luvulta. Mukana loistavat Marilyn Monroen lisäksi mm. Dracula, paavi, Elizabeth Taylor ja Jeesus.

Poliittinen pohjavire

Viihdetähtien ja historian henkilöiden rinnalla Mamyshev-Monroen tuotannossa kulkee poliittinen juonne: Neuvostoliiton ja Venäjän hallitsijat ja hallinto olivat hänen vakioaiheitaan. Teoksissa näkyvät Gorbatšovin uudistusten eli perestroikan herättämä optimismi, Neuvostoliiton hajoaminen ja kriittinen asenne 2000-luvun Venäjään.

Mamyshev-Monroe onkin esiintynyt niin Lenininä, Gorbatšovina kuin Vladimir Putinina. Aikalaistaiteilijoidensa joukossa Venäjällä Mamyshev-Monroe erottui rohkeudellaan ja omaperäisyydellään. Hänen taiteensa yksilöllisyyttä ja ilmaisunvapautta painottava viesti on yhä ajankohtainen.

Neuvostotelevision parodiaa

Mamyshev-Monroe oli useimmiten itse taiteensa pääosassa. Hän piirsi, valokuvasi ja teki kollaaseja sekä esiintyi Popular Mechanics -yhtyeen kanssa. Hän perusti tovereineen mediataideprojekti Piraatti-tv:n, joka parodioi virallista neuvostotelevisiota ja välitti uutisia Leningradin taide-elämästä. Hän oli Neuvostoliiton ensimmäisiä drag-esiintyjiä.

Mamyshev-Monroe kuoli vuonna 2013 Balilla, Indonesiassa, missä hän oleskeli pitkiä aikoja 2000-luvulla. Hänet löydettiin hukkuneena uima-altaasta vain 43-vuotiaana.

Ensimmäinen soolo Suomessa

Nyt Kiasmassa nähtävä näyttely on Mamyshev-Monroen ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Elinaikanaan hän osallistui Suomessa muutamiin ryhmänäyttelyihin ja performanssitapahtumiin.

Kiasman kokoama näyttely on toteutettu yhteistyössä Moskovan modernin taiteen museon kanssa.

Lue lisää taiteilijasta Moskovan modernin taiteen museon sivuilta