Torbjørn Rødland

Fifth Honeymoon

13.09.2019 - 05.01.2020

Fifth Honeymoon on norjalaissyntyisen Torbjørn Rødlandin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Rødland tunnetaan äärimmäisen harkituista, kauniista ja voimakkaita tunteita herättävistä valokuvista. Teosten keskiössä on usein ihminen tilanteessa, joka on hämmentävän intiimi, latautunut ja monitulkintainen.

Ihmisvartalo esiintyy Rødlandin teoksissa sekä muotokuvina että erillisinä ruumiinosina tai lavastettuina, typologisoituina ”hahmoina”. Näiden kuvien, kuten myös taiteilijan monien asetelmien, tavoitteena on heijastaa monimutkaista ja kerroksellista todellisuuttamme.

Tunteisiin käyviä kuvia

Rødland yhdistää usein hahmoja epäsymmetrisesti. Vanha ottaa parikseen nuoren, eri etniset taustat kohtaavat tai mallien valtasuhteet ovat epätasapainoiset: toinen hallitsee ja toinen alistuu. Taiteilija haluaa teoksillaan purkaa näitä kahtiajakoja ja osoittaa, että asiat pitävät aina sisällään myös vastakohtansa. Sama ajatus toistuu monessa itämaisessa filosofiassa, joiden mukaan esimerkiksi hyvää on mahdotonta käsittää ilman pahaa.

Epämukavuuden tuntu on myös usein läsnä Rødlandin valokuvissa. Katsoja kohtaa kuvassa monitulkintaisen tilanteen, joka saattaa olla yhtä lailla hellyyden kuin väkivallan tulosta. On katsojasta kiinni, miten hän tulkitsee tilanteen.

Olen kiinnostunut asioista, joilla on monia kerroksia, ja jotka avautuvat eri suuntiin, myös vastakkaisiin suuntiin. – Torbjørn Rødland

Näyttelyn avainteos on uusi video

Vaikka valokuva on edelleen Rødlandin päämedia, näyttelyn avainteos on uusi video Between Fork and Ladder, joka on kuvattu Los Angelesissa Kaliforniassa ja Norjan Lofooteilla. Valokuvien esineitä ja visuaalisia elementtejä ilmestyy uudelleen videoon, jonka pääosassa on 10-vuotias poika.

Torbjørn Rødland

Torbjørn Rødland (s. 1970, Stavanger, Norja) asuu ja työskentelee Los Angelesissa. Kansainvälisesti tunnetun taiteilijan teoksiaan on ollut esillä mm. Venetsian biennaalissa, Serpentine Galleryssä Lontoossa, MoMA PS1 Long Island Cityssä, Oslossa ja Hiroshimassa.

Tapahtumat

25.10. Opiskelijapäivä. Näe ja koe Kiasman näyttelyt maksutta opiskelijakortilla.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu, jonka voit hankkia Kiasma Shopista itsellesi.

Yhteistyössä

Näyttely ovat tehneet yhteistyössä Bergen Kunsthall Bergenistä Norjasta, Bonniers Konsthall Tukholmasta Ruotsista ja Nykytaiteen museo Kiasma.

Näyttelyä tukee Norjan suurlähetystö Helsingissä.

4. Kerros