Torbjørn Rødland

Fifth Honeymoon

13.09.2019 - 05.01.2020

Fifth Honeymoon on norjalaissyntyisen Torbjørn Rødlandin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Rødland tunnetaan äärimmäisen harkituista, kauniista ja voimakkaita tunteita herättävistä valokuvista. Teosten keskiössä on usein ihminen tilanteessa, joka on hämmentävän intiimi, latautunut ja monitulkintainen.

Ihmisvartalo esiintyy Rødlandin teoksissa sekä muotokuvina että erillisinä ruumiinosina tai lavastettuina, typologisoituina ”hahmoina”. Näiden kuvien, kuten myös taiteilijan monien asetelmien, tavoitteena on heijastaa monimutkaista ja kerroksellista todellisuuttamme.

Olen kiinnostunut asioista, joilla on monia kerroksia, ja jotka avautuvat eri suuntiin, myös vastakkaisiin suuntiin. – Torbjørn Rødland

Tunteisiin käyviä kuvia

Rødland yhdistää usein hahmoja epäsymmetrisesti. Vanha ottaa parikseen nuoren, eri etniset taustat kohtaavat tai mallien valtasuhteet ovat epätasapainoiset: toinen hallitsee ja toinen alistuu. Taiteilija haluaa teoksillaan purkaa näitä kahtiajakoja ja osoittaa, että asiat pitävät aina sisällään myös vastakohtansa.

Myös epämukavuuden tuntu on usein läsnä Rødlandin valokuvissa. Katsoja kohtaa kuvassa monitulkintaisen tilanteen, joka saattaa olla yhtä lailla hellyyden kuin väkivallan tulosta. On katsojasta kiinni, miten hän tulkitsee tilanteen.

Näyttelyn avainteos on uusi video Between Fork and Ladder, joka on kuvattu Los Angelesissa Kaliforniassa ja Norjan Lofooteilla.

Tutustu teoksiin Kiasma Guidessa.

Lue lisää näyttelystä Kiasman blogista:

Mitä näet tässä kuvassa?

Torbjørn Rødland

Torbjørn Rødland (s. 1970, Stavanger, Norja) asuu ja työskentelee Los Angelesissa. Kansainvälisesti tunnetun taiteilijan teoksiaan on ollut esillä mm. Venetsian biennaalissa, Serpentine Galleryssä Lontoossa, MoMA PS1 Long Island Cityssä, Oslossa ja Hiroshimassa.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu, jonka voit hankkia Kiasma Shopista itsellesi.

Yhteistyössä

Näyttely ovat tehneet yhteistyössä Bergen Kunsthall Bergenistä Norjasta, Bonniers Konsthall Tukholmasta Ruotsista ja Nykytaiteen museo Kiasma.

Näyttelyä tukee Norjan suurlähetystö Helsingissä.

4. Kerros