Tom of Finland

Rohkea matka

Näyttely tuo maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluvan Tom of Finlandin teokset ja elämäntarinan Kiasmaan.

  • 28.4.–29.10.2023
3. kerros
Liput: museolipulla

Tom at TOM House, Los Angeles, 1984. Tom of Finland -säätiön luvalla. Muotokuva: Jack Shear.

Maskuliinista kauneutta

Tom of Finland (Touko Valio Laaksonen, 8.5.1920–7.11.1991) on yksi maailman tunnetuimmista suomalaistaiteilijoista. Hänen piirustuksensa onnellisista, seksuaalisuudestaan nauttivista homomiehistä olivat vallankumouksellisia aikana, jolloin homoseksuaalisuus luokiteltiin rikokseksi ja fetisismi sairaudeksi. Monet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat kokeneet teokset vapauttavina ja voimaannuttavina. Vuosien myötä pienen joukon pornografiasta on tullut monien taidetta.

Tom of Finlandin piirustusten hahmot – metsuri, motoristi, sotilas, poliisi – uhkuvat elinvoimaa, iloa ja ylpeyttä. Nahkavaatteiden ja univormujen yksityiskohtia kuvataan teoksissa yhtä tarkasti kuin lihaksikkaiden vartaloiden kauneuttakin. Keskeistä on miesten keskinäinen yhteys eroottisesti latautuneiden katseiden, kosketusten ja asentojen välityksellä. Kuvien tarkoituksena oli kiihottaa; ensin taiteilija piirsi niitä itselleen ja myöhemmin myös faneilleen ja laajenevalle asiakaskunnalle.

Kansainvälinen edelläkävijä

Kuvantekijänä Tom of Finland oli taiturimainen. Hänen vaikutuksensa näkyy monien merkittävien luovien alojen ammattilaisten kuten Robert Mapplethorpen, Mike Kelleyn ja Jean-Paul Gaultierin töissä. He ymmärsivät ensimmäisten joukossa Tom of Finlandin kuvien taiteellisen arvon ja sittemmin niitä on nähty näyttelyissä eri puolilla maailmaa.

Rohkea Matka kattaa Tom of Finlandin kuuden vuosikymmenen mittaisen uran. Kokonaisuus rakentuu taiteilijan luomien piirroshahmojen ja miljöiden ympärille sekä heijastelee hänen elämänvaiheitaan. Esillä on runsaasti arkistoaineistoa, kuten muun muassa taiteilijan lapsuuden piirustuksia. Näyttelyssä voi myös vierailla virtuaalilasien avulla Los Angelesissa sijaitsevassa Tom Housessa, jossa Tom of Finland asui talvikuukaudet elämänsä viimeisen vuosikymmenen aikana.

Näyttelyn teoksia

Kuvat © Tom of Finland Foundation.

Julkaisu

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja Tom of Finland – Rohkea matka, joka sisältää näyttelyä varten tilattuja artikkeleita, aiemmin julkaistuja tekstejä sekä otteita yhdestä Tom of Finlandin viimeiseksi jääneistä haastatteluista. Julkaisun voit hankkia itsellesi Kiasman museokaupasta.

Kuraattorit

Näyttelyn ovat kuratoineet museonjohtaja Leevi Haapala ja vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat