Tom of Finland

Näyttely tuo maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluvan Tom of Finlandin teokset ja elämäntarinan ennen näkemättömässä laajuudessa Kiasmaan.

  • 28.4.–29.10.2023
3. kerros
Liput: museolipulla

Tom at TOM House, Los Angeles, 1984. Tom of Finland -säätiön luvalla. Kuva: Jack Shear.

Kuvaus

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Touko Valio Laaksosen (8.5.1920–7.11.1991) elämäntarinan ympärille rakentuva, Kiasman kokoama näyttely kattaa taiteilijan kuuden vuosikymmenen mittaisen uran.

Tarinallisessa kokonaisuudessa on hyödynnetty tapahtumia ja paikkoja taiteilijan elämän varrelta: nuoruus maaseudulla, muutto kaupunkiin, sotilaspalvelus, sodanjälkeinen aika ja lukuisat matkat Euroopassa ja Amerikassa. Kuvissa esiintyvät hahmot – metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas, poliisi – ovat karnevalistista pukeutumistyyleillä leikittelyä, joka horjuttaa vakiintuneita käsityksiä maskuliinisuudesta.

Näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä, jonka vaikutus näkyy monien merkittävien kulttuurintekijöiden kuten Robert Mapplethorpen ja Jean-Paul Gaultierin töissä.

Kuraattorit

Näyttelyn ovat kuratoineet museonjohtaja Leevi Haapala ja vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia.