Shoplifter

Nervescape VIII

Ilo, leikkisyys ja viattomuus – tällaisia asioita Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter haluaa välittää taiteellaan.

  • 8.2.–15.9.2019
5. kerros
Taiteilija värikkään karvateoksensa keskellä.

Taiteilija Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter Nervescape VIII -näyttelyssä Kuva: Kansallisgalleria/Petri Virtanen.

Heittäydy villiintyneen sateenkaaren syleilyyn! Ole hyvä -teemavuoden aloittaa Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter näyttelyllään Nervescape VIII.

Kiasman viidennessä kerroksessa katsojan ylle vyöryy värikäs ja pörröinen installaatio, jonka lomaan taiteilija kutsuu meidät rentoutumaan. Kirkasvärisessä näyttelytilassa voit hetkeksi unohtaa ympäröivän maailman, ja vain olla tai osallistua tapahtumiin.

Keinohiuksia ja onnen tunteita

Hiukset, sekä aidot että keinotekoiset, ovat Shoplifterille tärkeä materiaali ja tavaramerkki. Taiteilijan mukaan hiukset ovat jäänne villistä alkuperästämme ja niiden avulla kerromme keitä olemme. Taiteen materiaalina hiukset herättävät myös ristiriitaisia tunteita: karvainen teos voi olla samanaikaisesti houkutteleva ja vastenmielinen.

Installaation nimi viittaa hermoihin (nerves) sekä toisaalta maisemaan (landscape). Teos heijastelee taiteilijan kiinnostusta aivotutkimukseen ja neurotieteeseen. Teoksen takkurihmastot muistuttavat rakenteeltaan hermosoluja, mutta Shoplifter toivoo taiteen myös vaikuttavan aivoihin. Hän uskoo, että kun aistimme voimakkaita värejä, aivoissa vapautuu serotoniinia, joka kohottaa mielialaa.

Shoplifter haluaa herättää ilon ja onnen tunteita, sillä ”onnelliset ihmiset kohtelevat toisiaan paremmin”.

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Hrafnhildur Arnardóttir

Islantilaisen, nykyään New Yorkissa asuvan, Hrafnhildur Arnardóttirin (s. 1969) teoksia on nähty Reykjavikin lisäksi mm. Houstonissa Teksasissa, Brisbanessa Australiassa, New Yorkissa, Tukholmassa ja Lontoossa.

Shoplifter-nimen hän otti käyttöönsä kun huomasi islantilaisen nimensä olevan monelle vaikea. Shoplifter (“näpistelijä”) on yksi versio siitä, miten taiteilijan etunimi on kuultu väärin.  Taiteessaan Shoplifter liikkuu kuvataiteen, muodin, perinteisen käsityön ja designin raja-alueilla.

Vuonna 2019 Shoplifter edustaa Islantia Venetsian biennaalissa.