Sääennuste tulevaisuudelle

31.01.2020 - 16.08.2020

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen ja muiden eliöiden monimuotoista suhdetta tässä ajassa, jossa ilmastokriisi ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Näyttely nähtiin Venetsian biennaalissa Pohjoismaisessa paviljongissa vuonna 2019.

Kun ajattelemme tulevaisuutta, meidän on otettava huomioon se, miten riippuvaisia eri lajit ovat toisistaan, ja arvioitava lajien väliset suhteet uudelleen. Ihmisen on usein vaikea havaita asioita, jotka tapahtuvat täysin toisenlaisessa mittakaavassa. Tällaisia ovat esimerkiksi mikroskooppiset eliöt, myrkkyjen hidas vaikutus ympäristöön ja maatumiseen liittyvät pitkäkestoiset prosessit. Kiinnittämällä katsojan huomion tilan ja teosten aineellisuuteen ja rinnastamalla hänen kehonsa toisiin elämänmuotoihin näyttely pyrkii saamaan yhteyden ihmistä laajempiin kokonaisuuksiin.

Näyttelyssä ovat mukana suomalainen taiteilijakollektiivi nabbteeri, norjalainen Ane Graff ja ruotsalainen Ingela Ihrman.

Lue lisää näyttelystä Kiasman blogista:

Kohti Venetsian biennaalia – kurkistus teoksiin ja taiteilijoiden työhuoneisiin

Näyttelyn taiteilijat

nabbteeri

Taiteilijakollektiivi nabbteeri kerää tarvittavat materiaalit paikan päältä ja luo kierrätystavarasta verkostomaisia installaatioita. Heidän teoksensa ovat kokonaisuuksia, jotka rakentuvat taiteilijoiden ja muiden, myös ei-inhimillisten eliöiden välisestä vuorovaikutuksesta. Usein teosten keskiössä on mikroskooppisen pieniä, ihmisen kanssa eläviä eliöitä.

Ane Graff

Ane Graff yhdistää taiteessaan luonnontieteiden kuten mikrobiologian ja kemian menetelmiä omiin materiaalitutkimuksiinsa. Installaatioissaan Graff kyseenalaistaa vakaiksi miellettyjä rakenteita ja tieteeseen ja kulttuuriin perustuvia luokitteluja. Hän kysyy, miten käsitys ihmisen ainutlaatuisuudesta muihin eläimiin nähden ja dualistinen ajattelu liittyvät ekologiseen kriisiin.

Ingela Ihrman

Ingela Ihrman yhdistää esinekoosteissaan, liikkuvan kuvan teoksissaan ja teksteissään mielikuvitusta, käsityötekniikoita sekä omia tunteitaan ja kokemuksiaan. Ihrmanin leväinstallaatio kertoo ihmisen nestemäisestä alkuperästä ja eri elämänmuotojen välisistä yhteyksistä.

Tapahtumat

Pe 24.4. Opiskelijapäivä. Näe ja koe Kiasman näyttelyt maksutta opiskelijakortilla.
To 12.3., to 16.4. ja to 14.5. Työpajat. Opettele käytännön taitoja, kuten siementen puhdistamista sekä urbaania kompostointia ja tutustu museoiden ja hyönteisten suhteeseen yhdessä vierailevien asiantuntijoiden ja taiteilijakollektiivi nabbteerin kanssa

Katso kaikki tulevat tapahtumat

Julkaisu

Näyttelyyn liittyvä julkaisu Weather Report – Forecasting Future on saatavana Kiasman museokaupasta. Julkaisu on englanninkielinen.

Yhteistyö

Pohjoismainen paviljonki 2019 -projektissa ovat olleet mukana Moderna Museet Ruotsista, Office for Contemporary Art Norway (OCA) Norjasta ja Nykytaiteen museo Kiasma. Näyttelyn tuotannosta vastasi Kiasma.

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö, Saastamoisen säätiö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö

Kiasman jälkeen näyttely nähdään​ Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa.

4. kerros