Rodrigo Sobarzo: Prins of Ne†works

ARS17-ohjelmaa

28.04.2017 - 29.04.2017

Pe 28.4. klo 19
La 29.4.klo 14 & 16

Prins of Ne†worksin lähtökohtana on aateluuden kuolema; nykyisin: eleganssin kuolema.

Tällä digitaalisen areenan aikakaudella ei ole enää arvokkaita patsaita, arvonimiä eikä läänityksiä. On uusi järjestys, joka perustuu puhtaaseen tietoon ja taitopohjaiseen metafyysiseen toimintaan. Meidän on rakennettava verkkoja, valtava verkosto jota virtuaaliset avatarit ja digitaalisesti vapautetut identiteetit asuttavat, kansoittavat ja valloittavat. Uusi monenkirjava kuningaskunta. Se leviää, se luo maankaltaista tilaa. Digitaalisia monumentteja pystytetään vääjäämättä, ja ne kootaan yhdessä ja pakon edessä. Ei ole järkeä katsoa taakseen; ei ole järjettömyyttä. Kun lakkaa etsimästä järjellisiä selityksiä, voi keskittyä katsomaan kaukaisuuteen, saavuttamattomaan: jatkumoon.

Prins of Ne†worksin aineellinen muoto on kokemuksellinen kapseli, johon kokoonnumme pohtimaan visuaalisesti aineen eri olomuotoja ja sen luonnollista kiertoa. Tällä kerralla keskitymme kärpästen kasvattamiseen. Kärpäsiin materiaalina, sähköisinä ja äärettömän edistyneinä teknologisina olentoina. Hyönteinen (teknologia) syntyy ja kuolee uudelleen hajoamalla. Ennalta määrättyjen järjestelmien nousu ja tuho, järjestelmien, jotka eivät koskaan murra luonnon murtamatonta kättä, jotka ikuisesti palvelevat luontoa, koska luonto on meihin iskostettu alun perin. Mikään aine ei ole keinotekoista; keinotekoisuus on vain yksi luonnon monista olomuodoista.

Prins of Ne†works yhdistää taiteen tekemisen ja kemiallisen hajoamisen: teos on visuaalinen manifesti, joka tutkii digitaalista ja analogista yhdisteleviä uusia ekologioita. Se sovittaa yhteen ihmisyyden ja olemisen poistamalla virtuaalisesti yhtälöstä ihmisen ja korostamalla olemista siinä, mitä jäljelle jää.

Rodrigo Sobarzo de Larraechea (CL/NL) Au†¡smo on opiskellut SNDO:ssa (School for New Dance Development) Amsterdamissa sekä Jan van Eyck Academyssa Maastrichtissa. Hänen visuaaliset teoksensa pyrkivät herättämään katsojissa itsetutkiskelua. Häntä myls kiinnostaa alakulttuurit ja niihin liittyvät tuotannot digitaalisilla alustoilla kuten erilaisilla nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Esitys: Rodrigo Sobarzo ja Diego Olea
Tuotanto: GRIP. workspacebrussels-tuotantoa Life Long Burning -projektin kautta.
Kansainvälinen levitys: Line Rousseau and Marion Gauvent / A Propic
Tukijat: Euroopan unionin kulttuuriohjelma yhteistyössä Skogen ja Veem House for Performance; sekä BUDA:n tuella.

Kesto: 45 min.

La 29.4. klo 15-16 Kriitikkobattle
Kiasman Seminaari-tila

Suomen arvostelijan liitto järjestää lauantaina ensimmäisen esityksen jälkeen klo 15-16 Kriitikkobattle-nimisen leikkimielisen kilpailun. Siinä kriitikot tarkastelevat Kiasma-teatterin esitykstä sekä ARS-näyttelyä ja kilpailevat argumentointitaidoillaan. Kriitkkobattlessa kriitikot avaavat työkalupakkinsa ja harjoittavat instant-kritiikkiä yleisön edessä. Kieli: suomi.