Robert Mapplethorpe

Retrospektiivin yli 250 teosta tarjoavat Kiasmassa laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin.

  • 13.3.–13.9.2015

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Robert Mapplethorpe (1946–1989) eli intohimoisen elämän keskellä New Yorkin 70- ja 80-lukujen rock- ja undergroundelämää. Tämä intohimo välittyi myös hänen taiteeseensa.

Retrospektiivin yli 250 teosta tarjoavat Kiasmassa laajan katsauksen taiteilijan uran merkittävimpiin vaiheisiin. Mapplethorpen täydellisyyteen pyrkivissä valokuvissa kohtaavat kauneus, erotiikka, tuska, nautinto ja kuolema. Mapplethorpe kuvasi myös kuuluisia ystäviään, kuten Patti Smithia, Andy Warholia ja Richard Gereä. Taiteilijan valokuvat ovat vahvasti kiinni ajassaan mutta samalla myös universaaleja ja edelleen hyvin ajankohtaisia.

Pariisista Helsinkiin tuleva huippunäyttely on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua aikamme merkittävimmän valokuvataiteilijan taiteeseen ja elämään. Näyttelyn ovat kuratoineet Jérôme Neutres Pariisista sekä Kiasman johtaja Pirkko Siitari ja intendentti Marja Sakari.

Näyttelyn ovat järjestäneet Suomen kansallisgalleria / Nykytaiteen museo Kiasma ja Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais yhteistyössä newyorkilaisen Robert Mapplethorpe Foundationin kanssa.

The Robert Mapplethorpe Foundation, New York