Ole hyvä -teemavuosi

Vuoden 2019 näyttelyt

01.01.2019 - 31.12.2019

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima. Vuoden 2019 Ole hyvä -teemavuonna nähdään nämä näyttelyt:

Shoplifter

8.2.-15.9.2019

Helmikuussa islantilainen, nykyisin New Yorkissa asuva Hrafnhildur Arnardóttir eli Shoplifter tuo taiteensa Kiasman viidenteen kerrokseen. Shoplifter hyödyntää synteettistä hiusta massiivisissa installaatioissaan, joissa huumorilla on oma hienoviritteinen roolinsa.  Tilan haltuun ottavien installaatioiden lomassa voi oleilla ja niitä voi silittää.

Kiasman viidennessä kerroksessa, keskellä installaatiota järjestetään myös musiikkiesityksiä, keskustelutilaisuuksia ja muuta ohjelmaa. Kansainvälisesti tunnettu Shoplifter on valittu edustamaan Islantia vuoden 2019 Venetsian biennaaliin.

Lue lisää Shoplifterin Nervescape VIII -näyttelystä

Astu lavalle

8.2.-18.8.2019

Keväällä Kiasman neljäs kerros täyttyy osallistavista ja elämyksellisistä teoksista, joissa käsitellään antamisen ja vieraanvaraisuuden teemoja. Esillä on mm. taiwanilaisen Lee Mingwein teos The Mending Project, jossa teokseen osallistuvat korjaajat paikkaavat vierailijan rikkoutuneen vaatteen. Teos nähtiin vuoden 2017 Venetsian biennaalissa.

Teokseen osallistuminen on herättänyt suurta kiinnostusta ja ilmoittautuneiden määrä on ylittänyt kaikki odotuksemme. Kiasma haluaa lämpimästi kiittää kaikkia ilmoittautuneita!

David Shrigleyn teoksessa yleisöllä on mahdollisuus piirtää croquis-piirustuksia humoristisesta veistoksesta, ja yleisön tekemät teokset ripustetaan seinille samaan tilaan. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat Christian Falsnaes, Sasha Pirogova ja Amalia Pica.

Lue lisää Astu lavalle -näyttelystä

Iiu Susiraja

15.3.-28.7.2019

Suomalaistaiteilija Iiu Susiraja tunnetaan rehellisistä omakuvistaan, joissa hän kuvaa itseään kotioloissa arkiaskareissa ja absurdeissa tilanteissa. Teokset herättävät näkemään kulttuurisesti latautuneet käsityksemme kehonkuvasta, seksuaalisuudesta ja naiseudesta. Teoksissa on lämpöä, huumoria ja armollisuutta.

Maaliskuusta alkaen Kiasma nähdään Susirajan valokuvia ja videoteoksia. Mukana on sekä taiteilijan varhaisempaa että uusinta tuotantoa.

Lue lisää Iiu Susirajan Kuivakka ilo -näyttelystä

Kiasma Commission by Kordelin: Alma Heikkilä

15.3.-28.7.2019

Kiasma Commission by Kordelin on suomalaisen nykytaiteen uusi tuotanto- ja tukimalli. Sarjan toiseksi taiteilijaksi on valittu Alma Heikkilä. Maalausten ja monimateriaalisten installaatioiden aiheina ja lähtökohtina ovat ihmisen havainnointikyvyn ulottumattomissa olevat asiat, kuten mikroskooppisen pienet bakteerit, sienet ja eliöt sekä biosfääri ja ilmastonmuutos. Heikkilä pyrkii löytämään keinoja hahmottaa maailmaa ja ylittämään ihmiskeskeiset ajattelutavat.

Lue lisää Alma Heikkilän näyttelystä

Yhteiseloa

26.4.2019-1.3.2020 ja 23.8.2019-2.2.2020

Huhtikuussa avautuva, Kiasman omista kokoelmista koottu näyttely tutkii ihmisen suhdetta ympäristöön. Millaisena luonto näyttäytyy nykytaiteen teoksissa? Millaiset hyvän elämän kriteerit ovat toisten lajien näkökulmasta? Ympäristökysymykset, luonto sekä ihmisen ja eläimen rinnakkaiselo on kiinnostanut taiteilijoita aina.

Näyttely peräänkuuluttaa empatiaa ja solidaarisuutta – myös lajien välillä. Elokuussa esille tulee lisää teoksia ja näyttely kurottaa kohti syvemmän luontosuhteen, riittien ja vaihtoehtoisen tietämisen maailmaa. Henkistymisen teemojen lisäksi näyttelyn teokset myös kysyvät inhimillisen tiedon ja kuvittelukykymme rajoja.

Lue lisää Yhteiseloa -näyttelystä

Torbjørn Rødland

13.9.2019-5.1.2020

Syksyllä nähdään myös norjalaissyntyisen Torbjørn Rødlandin teoksia näyttelyssä Fifth Honeymoon. Rødland tunnetaan äärimmäisen harkituista, kauniista ja voimakkaita tunteita herättävistä valokuvista. Teosten keskiössä on usein ihminen tilanteessa, joka on hämmentävän intiimi, latautunut ja monitulkintainen.

Lue lisää Torbjørn Rødlandin Fifth Honeymoon -näyttelystä

Ragnar Kjartansson

11.10.2019 -2.2.2020

Syksyn suurteos on islantilaisen Ragnar Kjartanssonin installaatio The Visitors. Se on luovuuden, yhteisöllisyyden ja ystävyyden ylistys. Teos on ottanut nimensä pop-yhtye ABBAn viimeisestä albumista.

The Visitors -teos on yhdeksän kanavainen videoinstallaatio. Jokaisen yksittäisessä videossa esiintyvän muusikon osuus on äänitetty erikseen. Kun kaikki nämä yhdeksän otosta toimivat yhtä aikaa tilassa, syntyy kokonaisuus, jossa yksittäiset soolo-osiot yhdistyvät vaikuttavaksi esitykseksi. Teos muuttaa koko Kiasman näyttelytilan koskettavaksi musiikilliseksi kokonaiselämykseksi.

Lue lisää Ragnar Kjartanssonin The Visitors -näyttelystä

 

 

Ole hyvä -tapahtumat

Teemavuoden aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia. Shoplifter-näyttelyn aikana Kiasman viidennen kerroksen näyttelytilassa järjestetään mm. musiikkiesityksiä, keskustelutilaisuuksia ja muuta ohjelmaa. Lue lisää tapahtumista ja esityksistä