Mona Hatoum

Mona Hatoum on Beirutissa palestiinalaiseen perheeseen syntynyt brittitaiteilija. Kiasmassa esillä oleva näyttely esittelee tiukan poliittisia mutta runollisia teoksia.

  • 7.10.2016–26.2.2017
Kiasman viidennen kerroksen päätyikkunan vieressä on maapalloveistos, joka hohtaa punaista neonvaloa.

Mona Hatoum, Kuuma paikka, 2013. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Mona Hatoumin teokset puhuvat konfliktien ja ristiriitojen leimaamasta maailmasta. Kiasmassa oleva näyttely on Hatoumin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Se esittelee taiteilijan teoksia 1970-luvulta tähän päivään: performansseja, videoita, valokuvia, installaatioita, veistoksia ja paperipohjaisia teoksia.

Hatoumin runolliset ja usein tiukan poliittiset teokset kommentoivat sekä naisen asemaa että vallitsevaa maailmantilannetta. Luonteenomaista Hatoumin teoksille ovat ennakkoluulottomat materiaalivalinnat.

Usein Hatoum hyödyntää huonekaluja ja muita tuttuja esineitä, joita muuntelemalla tai suurentamalla hän luo mielikuvia epäilyttävästä ja vihamielisestä ympäristöstä. Hän käyttää minimalismin muotokieltä sekä kineettisen taiteen, käsitetaiteen ja surrealismin keinoja.

Beirutista Lontooseen

Mona Hatoum syntyi palestiinalaiseen perheeseen Beirutissa vuonna 1952. Hän oli lyhyellä matkalla Lontoossa vuonna 1975, kun Libanonissa syttyi sisällissota. Hatoum ei voinut palata kotiinsa, vaan joutui jäämään Britanniaan aikomaansa pidemmäksi ajaksi ja aloitti taideopinnot Lontoossa. Hän on Ison-Britannian kansalainen ja asuu ja työskentelee Britanniassa.

Hatoum aloitti uransa performanssi- ja videoteoksilla, joissa hän kommentoi kehonsa kautta poliittisen ja sosiaalisen kontrollin värittämää todellisuutta. 1990-luvulta alkaen hän siirtyi veistoksiin ja suuriin installaatioihin.

Viime vuosina Hatoumilla on ollut yksityisnäyttely muun muassa Sao Paolossa, Buenos Airesissa, Dohassa, Barcelonassa, Istanbulissa ja Pekingissä. Suomessa Hatoumin teoksia on nähty viimeksi ARS95-näyttelyssä Helsingissä.

Näyttelyn on järjestänyt Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Pariisi, yhteistyössä Kiasman sekä Lontoon Tate Modernin kanssa. Näyttelyä tukevat Ranskan instituutti Suomessa ja Ranskan Suomen-suurlähetystö.

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.