Tulossa: Mika Vainio

50 Hz

21.08.2020 - 10.01.2021

Mika Vainion ääni-installaatioita ja musiikkia esittelevä 50 Hz -näyttely avautuu elokuussa osana Helsingin juhlaviikonloppua. Näyttely on ensimmäinen laaja katsaus Vainion äänitaiteeseen Suomessa.

Muusikko ja äänitaiteilija Mika Vainio (1963–2017) oli kokeellisen elektronisen musiikin suunnannäyttäjiä Suomessa. Hän julkaisi 1990–2010-luvuilla musiikkia sekä omalla nimellään että useiden sooloprojektien kautta, esimerkiksi nimellä Ø. Yhdessä Ilpo Väisäsen kanssa hän muodosti Pan Sonic -yhtyeen. Vainio oli myös monien muiden muusikoiden ja kuvataiteilijoiden yhteistyökumppani.

Vähemmän tunnettu puoli Vainion työssä oli hänen toimintansa äänitaiteilijana. Hän osallistui useisiin nykytaiteen ryhmänäyttelyihin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 1990-luvun puolivälistä alkaen.

Äänen lisäksi tärkeää on hiljaisuus

Vainion inspiraatio löytyi usein elokuvista, kirjoista ja arkisesta ympäristöstä. Häntä kiinnostivat urbaanit tilat, hylätyt rakennukset ja jättömaat. Ympäristöstä löytämiään ääniä hän hyödynsi myös teoksissaan. Sävellysten lähtökohtana oli tunnelma, ja äänen lisäksi tärkeää oli hiljaisuus, äänen poissaolo.

Mika Vainion äänitaidetta leimaavat samat tunnistettavat piirteet kuin hänen musiikkiaan: erilaiset analogiset äänet, suhinat, napsahdukset ja hiljaisuudet.

50 Hz -näyttely esittelee valikoiman Vainion ääni-installaatioita. Näyttelyssä on esillä Vainion kokeellisia ääniteoksia, mukaan lukien Kiasmalle vuonna 2017 lahjoitettu teos 2 x 540 kHz (2009).

Tapahtumat

Pe 21.8. Paneelikeskustelu: Mika Vainio
La 22.8. Runokuu: Äänirunouden työpaja 50 Hz -näyttelyssä Matti Kangaskosken kanssa
La 22.8. 50 Hz -elokuvanäytökset: näytös I ja näytös II

Katso kaikki Kiasman tapahtumat

Yhteistyö

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin juhlaviikonlopun kanssa.

4. kerros