Meeri Koutaniemi & Arman Alizad

Pahan jälkeen

Pahan jälkeen -näyttely kertoo selviytymisestä. Se tuo esiin ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi vaikean kokemuksen mutta eivät ole suostuneet heille tarjottuun uhrin rooliin.

  • 7.10.2016–26.2.2017
Valkoisessa galleriatilassa on vasemmalla seinällä tauluja, joissa on värikkäitä viivoja ja oikealla edessä kuva kaatopaikalla työskentelevästä miehestä. teoksen edessä on roskasäkkejä.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

”Elizabeth Nkere pakeni 9-vuotiaana kotoaan, ettei joutuisi ympärileikatuksi ja avioliittoon vastoin tahtoaan. Elizabeth haki suojaa tyttöjen turvakodista. Yhdentoista vuoden jälkeen Elizabethistä on kasvanut karismaattinen aktivisti ja mielipidevaikuttaja maasai-yhteisössä Narokin alueella Lounais-Keniassa.” – Meeri Koutaniemi

Mitä tapahtuu elämää ravisuttaneen käännekohdan jälkeen? Voiko pahan antaa anteeksi?

Pahan jälkeen -näyttely kertoo selviytymisestä. Se tuo esiin ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi vaikean kokemuksen mutta eivät ole suostuneet heille tarjottuun uhrin rooliin. Sen sijaan heistä on tullut aktiivisia toimijoita omassa yhteisössään.

Meeri Koutaniemen valokuvat ja installaatiot kuvaavat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Intiassa ja Keniassa sekä pakolaisuutta Thaimaassa ja muualla maailmassa. Ne nostavat esiin yksilöitä, jotka ovat nousseet vastustamaan kokemaansa fyysistä ja rakenteellista väkivaltaa ja syrjintää.

Näyttely pohjautuu syksyllä 2016 Liv-kanavalla esitettävän Pahan jälkeen -dokumenttisarjan tutkimustyöhön. Sarjan elokuvat ovat Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen ohjaamia. Norjan joukkosurmista vuonna 2011 kertova lyhytelokuva Kun viha häviää on nähtävillä osana Kiasman näyttelyä. #pahanjälkeen

Meeri Koutaniemi (s. 1987) on suomalainen valokuvaaja, toimittaja ja dokumentaristi. Hän keskittyy työssään yhteiskunnallisiin ilmiöihin sekä kysymyksiin identiteetistä. Koutaniemi on työskennellyt noin viidessäkymmenessä eri maassa, ja hänet on palkittu työstään lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa.
Twitter: @meerikouta

Arman Alizad (s. 1971) on iranilais-suomalainen tuottaja. Alizad tunnetaan osallistuvista TV-dokumenteista, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia olosuhteita eri puolilla maailmaa. Alizadin palkittuja TV-ohjelmia on näytetty 135 maassa.
Twitter: @armanalizad

Pahan jälkeen -näyttelyä tukee Olympus.