Taidetta kotona – Kymmenen vinkkiä lasten kanssa kokeiltaviksi

Mitä tehdä, kun ei ole mitään tekemistä? Tästä listasta löydät vinkkejä kodin pieniin taidehetkiin. Tehtävät sopivat toteutettaviksi alle kouluikäisten ja pienten koululaisten kanssa, ja monet niistä onnistuvat kotoa löytyvillä materiaaleilla. Tärkeää on yhdessä tekeminen, ei vain lopputulos. Taiteilun iloa!

Jäätaidetta

Kerätkää pieniä aarteita, kuten pullonkorkkeja, pikkuleluja tai kasvinosia. Laittakaa tavarat veteen muovimukeissa ja pakastakaa ne. Jääveistoksilla voi leikkiä joko kylpyhuoneessa tai ulkona ja niiden sulamisen seuraaminen on vangitsevaa. Arvuutelkaa, miten nopeasti kalikat sulavat!

Naruveistos

Kaivakaa kaapeista erilaisia naruja ja kankaita ja päällystäkää niillä arkisia esineitä. Miten esineet muuttuvat, kun niiden pinta peittyy? Asetelkaa esineet näytteille ja valaiskaa ne pöytä- tai taskulampun avulla. Keksikää tilapäisveistoksille myös nimet!

Murinaa ja örinää

Äänitaide on yksi nykytaiteen osa-alue. Kokeilkaa äänityöskentelyä käyttämällä puhelimen sanelinta. Öriskää, muriskaa, supiskaa! Eri sovellusten avulla ääniä voi myös miksata. Rakentakaa oman perheen voimabiisi tai iltalaulu ilman tunnistettavia sanoja. Kokeilkaa erityisesti rumien ja outojen äänien tuottamista!

Ikkunaterveiset

Ikkunapinnan kautta voi välittää terveisiä ohikulkijoille. Rakentakaa ikkunaan maisema, kiinnittäkää kuvioita tai kirjoittakaa tsemppiviesti. Ikkunaan voi myös maalata esimerkiksi piimällä tai kermaviilillä. Vai ripustatteko siihen lakanan, johon terveiset on taiteiltu?

Pieni performanssi

Performanssit ovat aikaan ja paikkaan sidottuja tekoja. Perhe-elämä tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia performansseille. Voisiko vanhempi esittää vaikka ulkovaatteisiinpukeutumisperformanssin, jossa jäljittelee lapsensa liikekieltä? Tai voisiko performanssin kautta luoda kotiin jotain sellaista, mikä muuten meinaa arjessa unohtua? Järjestäkää vaikka jalkojensilityshetki, korvienhivelytuokio tai pompputanssi. Muistakaa taltioida performanssi kotiarkistoon.

Katoavaa kauneutta

Kaikesta ei aina tarvitse jäädä jälkeä. Maalatkaa vedellä talon seinää tai kalliota ja ihailkaa jälkiä, jotka näkyvät vain hetken. Kokeilkaa myös pölyisille pinnoille piirtämistä kostealla sienellä. Jäljet voi taltioida valokuvaamalla.

Villejä viivoja

Maalata voi melkein millä vain. Testatkaa, millaisia jälkiä syntyy, kun pikkuautot ajavat maaliläiskiin tai kepit toimivat piirtiminä.

Maastoutumisen mestarit

Ruskehtavaa pikkulintua on melkein mahdoton erottaa oksien lomasta, ja heinäsirkka piiloutuu taitavasti vihreiden lehtien joukkoon. Moni eläin on taitava maastoutuja. Etsikää kotoa tai lähiympäristöstä paikkoja, joihin itse voisitte maastoutua. Kiinnittäkää huomiota väreihin ja pintoihin. Voiko sohvalle tai mättäälle piiloutua? Millaiseen suojaväriin silloin pitäisi pukeutua ja millainen asento ottaa? Testatkaa erilaisia piiloutumisen tapoja ja valokuvatkaa kokeilut.

Pieni mielenilmaus

Monenlaiset asiat voivat harmittaa ja ärsyttää. Keskustelkaa kiukuttavista ja ärsyttävistä asioista ja miettikää, minkä pitäisi muuttua, että harmi poistuisi. Kirjoittakaa muutostoiveet paperipaloille ja teipatkaa laput kiinni tikkuihin tai keppeihin. Asettakaa nämä minikokoiset mielenosoituskyltit pikku-ukkeleiden ja pehmoeläinten käsiin ja järjestäkää kotona pieni mielenilmaus.

Kollaasikikkailua

Leikatkaa lehdistä kuvia ihmisistä, eläimistä ja asioista. Kerätkää palaset kulhoon! Nostakaa paloja yksi kerrallaan ja liimatkaa kuva paperille. Miten kuvaa voisi jatkaa? Piirtäkää tai maalatkaa kuvan ympärille, mitä ikinä mieleen tulee. Nostakaa sitten seuraava kuva paperille ja keksikää, miten se voisi liittyä aiemmin piirrettyyn. Näin syntyy kollaasi.

Vinkit:
Amanda Manner
Taidekasvattaja