Kompassissa pohjoinen

Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta

Näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston merkittävää nykytaidekokoelmaa, painottuen Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä työskentelevien taiteilijoiden teoksiin.

  • 7.10.2022–2.4.2023
2. ja 3. kerros
Liput: museolipulla

Eemil Karila, Before Nights Falls Again, 2020. Kuva: Arto Liiti.

Taidetta pohjoisesta

Rovaniemen kaupungille lahjoitettu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaidekokoelmista. Yli 3400 teosta sisältävä kokoelma antaa varsin laajan kuvan suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvulta tähän päivään saakka.

Tulevassa näyttelyssä Kiasmassa kokoelmaa esitellään laajasti. Aivan erityisesti näyttely nostaa esille kokoelman Pohjois-Suomesta kotoisin olevien tai siellä asuvien ja työskentelevien taiteilijoiden teoksia.

”On ollut kiinnostavaa tutustua Wihurin rahaston monipuoliseen ja runsaaseen kokoelmaan, johon kuuluu monia meille Kiasmassa jo tuttuja taiteilijoita ja teoksia, mutta jonka kautta meille on myös avautunut kiinnostava näkymä pohjoissuomalaiseen nykytaiteeseen. Suunnittelemamme teosvalikoima korostaa kokoelmassa vahvasti läsnä olevia luonnon ja identiteetin teemoja,”

– Kati Kivinen, Kiasman kokoelmaintendentti

Näyttelyn teoksia

Yhteistyössä

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa.

Kokoelmanäyttely jatkaa Kansallisgallerian ja Wihurin rahaston vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä. Sen näkyvin muoto ovat olleet Kansallisgallerian museoissa Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa vuosittain järjestetyt Wihuri-päivät, joiden aikana rahasto on tarjonnut ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin kolmeen museoon. Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 80 vuotta Jenny ja Antti Wihurin rahaston perustamisesta.

Kiasmasta näyttely siirtyy vuonna 2023 Rovaniemen taidemuseo Korundiin.