Kimpassa-näyttelyn taiteilijat

Company: Aamu Song & Johan Olin

“Otimme matkaan Marimekon kankaita ja veimme niitä eri puolille maailmaa. Yhdessä paikallisten valmistajien kanssa teimme kankaista vaatteita kunkin paikan perinteen mukaan. Matkoiltamme toimme sikäläisiä kankaita ja teetimme niistä Marimekon tehtaalla vaatteita Marimekon perinteen mukaan. Teoksessa Marimekko keskustelee eri kulttuurien kanssa. Kun ajattelee Marimekkoa, sehän on yritys, mutta sitten siinä on melkein kyse Suomen kansallisvaatteista.”

Aamu Song ja Johan Olin muodostavat taiteilija-, suunnittelija- ja tuottajaduo Companyn. He aloittivat vuonna 2007 nykydesignin ja eri kulttuurien perinteisen muotoilun yhteyksiä tutkivan Salat-projektin. Sen osat Suomen salat ja Venäjän salat on nähty myös Kiasmassa. Songin ja Olinin Salakauppa-liike sijaitsee Kiasman naapurissa. Companylle myönnettiin muotoilun valtionpalkinto 2010.

Maailman Mekot / Global Dresses

Jenni Hiltunen

“Minulle oli heti selvää, että haluan tehdä aikaisemmasta tuotannostani poikkeavan teoksen. Tavallisesti työskentelen maalaamalla tai teen videoteoksia. Nyt halusin konkreettista materiaalin tuntua. Olen värjännyt uudelleen Marimekon kankaat. Ne on silputtu ohuiksi suikaleiksi ja keritty keriksi. Olen virkannut langoista verkkomaista pintaa, jossa sävyt liukuvat ja muodostavat erilaisia alueita. Loppujen lopuksi olen kokenut liikkuvani maalauksen alueella.“

Jenni Hiltunen on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun taideakatemiasta ja Kuvataideakatemiasta. Hän yhdistää maalauksissaan mm. muodin ja populaarikulttuurin kuvastoa. Hiltunen tunnetaan myös videoteoksistaan, joissa hän hyödyntää musiikkivideoiden tyylikeinoja. Niitä oli esillä Kiasman Thank You for the Music -näyttelyssä 2012.

Erja Hirvi

“Rakastan havuvaneria, jota näkee rakennustyömailla. Kun se kastuu, loimuava kuvio tulee näkyviin. Koivuvaneri tosin näyttää toimivan tässä hommassa paremmin. Väriaineena on jauhepetsi, jota olen ostanut rautakaupasta. Näissä maalauksissa ei ole juuri mitään samaa kuin suunnittelutyössäni. Tämä on pikemminkin jotain muuta, jotain vapauttavaa. Parhaat tulokset syntyvät rennosti, kun ei yritä liikaa. Maalausten idea lähti tekemistäni skisseistä, joissa oli lapsihirviöitä ja pääjalkaisia.”

Erja Hirvi on opiskellut tekstiilisuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on suunnitellut painokankaita Marimekolle vuodesta 1995 lähtien. Mielikuvituksellisuus sekä luonnosta ammennetut kuviot ovat tyypillisiä Hirven töille.

Maija Louekari

”Inspiroidun hyvästä tekemisen meiningistä. Olen suunnitellut näyttelyn ilmeen. Kuviosta voi tarkkaavainen silmä tunnistaa mukaan piirtämiäni Kimpassa-taiteilijoita. Jätän kuitenkin katsojan arvattavaksi, kuka on kuka. Piirtämästäni kuviosta painettiin näyttelyä varten myös kangasta. Lisäksi olen suunnitellut ilmeen pohjalta teoksen Kiasman eteen.”

Maija Louekari työskentelee tekstiilisuunnittelijana, kuvittajana ja kuvataiteilijana. Hän on valmistunut sisutusarkkitehdiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän aloitti kankaiden suunnittelun Marimekolle vuonna 2003 voitettuaan koulunsa ja Marimekon järjestämän suunnittelukilpailun.

Aino-Maija Metsola, Noora Niinikoski ja Sami Ruotsalainen

”Lähtökohtana oli kuviointi ja kuvioiden runsaus. Maalasimme kankaita ja rakensimme niistä luonnosmaisia kuvauslavastuksia, joissa kuvio valtaa koko tilan. Lopputulos on sarja muotokuvia naisista, joilla jokaisella on jokin yhteys Marimekkoon tai Kimpassa-näyttelyyn. Valokuvat otti Kira Gluschkoff.”

Aino-Maija Metsola on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvittaja ja suunnittelija, joka on tehnyt kuvioita Marimekolle vuodesta 2006.

Noora Niinikoski on muotisuunnittelija, joka on toiminut Marimekon pääsuunnittelijana. Hän aloitti opinnot Lontoon Central Saint Martins College of Art and Design -koulussa ja viimeisteli taiteen maisterin opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa.

Sami Ruotsalainen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut lasi- ja keramiikkamuotoilija, joka on suunnitellut mm. Marimekon Oiva-astioiden muodot. Hän on työskennellyt Marimekossa vuodesta 2001 lähtien.

Tiina Mielonen

”Yleensä valitsen itse tarkkaan ne kuvat, joita käytän maalausteni lähtökohtana. Tämä näyttely oli tilaisuus tehdä jotain yhteistyöhön perustuvaa. Pyysin näyttelyn taiteilijoita ja kuraattoreita lähettämään minulle sellaisia kuvia, jotka ovat heille itselleen tärkeitä. Kuvat ovat hyvin erilaisia ja tosi mielenkiintoisia. Olennaista on se, että ne ovat tärkeitä omistajilleen. Lopullinen teos ei ole enää se lähtökohdan kuva, vaan jotain muuta. Maalaus on maalaus.

Tiina Mielonen on Kuvataideakatemiasta valmistunut taidemaalari. Hän maalaa pleksipintoihin maisemakuvia, joissa korostuu abstrakti tyylittely. Ideat maisemiin hän saa muun muassa postikorteista.

Teresa Moorhouse

”Lapsena isovanhempieni mökillä minulla oli kesäpupuja. Ne olivat tärkeä juttu. Myöhemmin myös kaupunkikodissamme asui pupuja kääpiökanien hahmossa. Olen suunnitellut Marimekolle eläinkuoseja, muun muassa Puput piilosilla. Halusin tuoda teoksellani leikkisyyttä, iloa ja keveyttä Suomen kesään, Marimekkoon ja Kiasmaan. Olen myös inspiroitunut venäläisestä muovisesta tyttönukesta, joka heiluu ja pitää ääntä sitä liikuttaessa.”

Teresa Moorhouse on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri. Hän on tehnyt kuvituksia ja vastannut useiden lehtien ja kirjojen ulkoasusta. Hän on suunnitellut Marimekolle vuodesta 2004.

Tommi Musturi

”Teokseni on suuri lamppu, jonka pinnalla kulkee tarina. Kertomus vie aamusta yöhön ja alkaa siitä mihin se päättyy. Kokonaisuutena se on eräänlainen elämän allegoria. Katsoja voi kokea pienen päähenkilön matkan läpi fantastisen maailman. Olen valokuvannut erilaisia mikromaailmoja vuosikausia, tarkoituksena työstää niihin pohjautuva sanaton sarjakuva. Nyt sain mahdollisuuden painaa työn kankaalle ja kokeilla väritystä valojen avulla suuressa koossa.”

Tommi Musturi on sarjakuvataiteilija, jonka töitä on julkaistu eri puolilla maailmaa. Hän on tehnyt toistakymmentä sarjakuvateosta, paljon sarjakuvanovelleja sekä kirja- ja lehtikuvituksia. Musturin tuotantoa on nähty Kiasmassa vuonna 2012 osana Päin näköä! Sarjakuvan uudet muodot -näyttelyä.

Tuula Pöyhönen

”Verestin kudontataitojani viime kesänä ja syksynä työväenopiston kursseilla. Kudontakurssin naisilla oli valtavasti perimätietoa, josta imin oppia. Olen hätäinen ihminen, ja kutominen tekniikkana pakottaa olemaan kärsivällinen. Hitaasti pitenevään mattoon tulee kudottua mennyttä elämää. Räsymatto on elämän symboli. Kutoessani kiedon itseni vuosituhantiseen tekstiilin historiaan, mikä luo mielenkiintoisen kontrastin nykytaiteen kanssa. Teoksen materiaalit ovat pääasiassa Marimekon puuvillaisten tyynynpäällisten leikkuujätettä.”

Tuula Pöyhönen on suunnitellut Marimekolle vaatteita, asusteita sekä sisustus- ja lastentuotteita vuodesta 2011 alkaen. Hän on työskennellyt myös nuorten muodin ja farkkujen suunnittelijana, huonekalu-, tekstiili- ja somistusprojektien parissa sekä stailistina ja kirjoittajana.

Anu Tuominen

”Pyykkipoikien kerääminen on helppoa ja hauskaa. Ulkomaillakin käyn mielelläni tarkistamassa markettien ja halpahallien siivoushyllyt, jotta saan pyykkipoikakokoelmaani variaatiota. Löysin juuri näyttelymatkaltani Kanadasta monta ihan uudenlaista pyykkipoikapakettia. Myös vihreiden tavaroiden kerääminen on ollut ilo ja harrastus itsessään. Vihreys on mielenkiintoinen juttu, huomattavasti vaikeampi kuin aiemmassa Orangerie-teoksessa ollut oranssi. Pyykkipoikaviiva ja kasvihuone muodostavat yhdessä Pihan.”

Anu Tuominen on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta sekä Kuvataideakatemiasta. Tuomisen esineteosten lähtökohdat ovat visuaalisissa ideoissa ja ajattelussa. Hän on vuoden 2003 Ars Fennica -palkinnon voittaja.

Jenni Tuominen

”Innostuin uudestaan kolmiulotteisesta käsillä tekemisestä, kun menin Porvoon kansalaisopistoon keramiikkakurssille vuonna 2011. Saven muotoilusta tuli minulle rentoutumismuoto. Tein ensin eläimiä, sitten alkoi tulla tällaisia hahmoja. Näyttelyyn halusin tehdä porukan, joka on kimpassa, yhdessä. Yksilöitä yhdistää samantyyppinen muotokieli, mutta jokainen on oma persoonansa. Porukassa on voimaa ja yhdessä tekemisen meininkiä.”

Jenni Tuominen on kuvittaja ja kuvataiteilija, joka on opiskellut Turun taideakatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on valmistunut metallisepäksi ja taidegraafikoksi. Kuvitustyönsä ohella hän tekee taide- ja designprojekteja. Hän voitti Marimekon suunnittelukilpailun vuonna 2006.

Timo Vaittinen

”Teokseni on tilallinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät eri materiaalit ja taiteen tekemisen muodot: tila, pienoisveistokset ja esinekollaasit. Kaikki on abstraktia, ei-esittävää. Minua kiinnostaa abstraktin taiteen perinne ja modernistinen ajatus taiteen itseisarvosta – se, ettei taide viittaa mihinkään muuhun kuin itseensä. Teoksessa yhdistän tähän vaihtoehtokulttuurien psykedeelistä kuvastoa. Kupolirakenteeseen pingotetussa kankaassa pääsin hyödyntämään Marimekon tuotantoprosesseja.”

Timo Vaittinen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänet tunnetaan kollaasimaalausten, videoanimaatioiden ja installaatioiden tekijänä. Vuonna 2013 hän oli mukana Kiasman Heimo-hankkeessa, jossa aktivoitiin nuoria osallistumaan oman elinympäristönsä parantamiseen.

Hanna Vihriälä

”Taiteeni lähtee usein lähihavainnoista. Olen irtokarkkisukupolvea, jaan tämän kokemuksen muiden 1970-luvulla syntyneiden kanssa. Olen tehnyt karkeista useita teoksia. Kun tiesin, että teos tulee tähän tilaan, halusin tuoda siihen jotain orgaanista ja voimakkaan väristä. Karkkiruusu on vähän kuin iso ristipistotyö. Toivon, että sen makea tuoksu säilyy.”

Hanna Vihriälä on opiskellut kuvataidetta Limingan taidekoulussa ja Lapin yliopistossa. Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi Viron taideakatemiasta ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Kuvataideakatemiassa. Vihriälä on toteuttanut julkisia teoksia Suomessa, Unkarissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa.