Iiu Susiraja

Iiu Susiraja tunnetaan rehellisistä omakuvistaan, joissa hän kuvaa itseään kotioloissa arkiaskareissa ja absurdeissa tilanteissa.

  • 15.3.–28.7.2019
2. Kerros
Kolme näyttöä valkoisilla jalustoilla tummaseinäisessä näyttelytilassa.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Turkulaisen Iiu Susirajan Kuivakka ilo -näyttely tarkastelee taiteilijan tuotantoa reilun kymmenen vuoden ajalta. Susiraja tekee rehellisiä ja lämpimän humoristisia valokuvia ja videoita. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisista omakuvista, enemmänkin performansseista kameralle.

Rehellisyys ja naiseus

Taiteilija asettuu kameran eteen korostetun tavallisissa ympäristöissä mukanaan kodin esineitä, vaatteita, siivousvälineitä tai ruokatarvikkeita, joita hän käyttää “väärin” ja odottamattomilla tavoilla. Susirajalle ruoka tai arkinen käyttöesine on taiteen materiaali siinä missä maali tai savi jollekulle toiselle.

”Monesti ajatellaan, että kuvissa pitäisi olla kaunis. Olen ajatellut, että taiteen tehtävä on totuus, ne eivät olisi totta, jos joku muu näyttelisi kuvissa.”

Teokset herättävät näkemään kulttuurisesti latautuneet käsityksemme kehonkuvasta, seksuaalisuudesta ja naiseudesta.

Iiu Susiraja

Iiu Susiraja (s. 1975) on valmistunut tekstiiliartenomiksi ja kuvataiteilijaksi (valokuvaus). Kuvataiteen maisteriopinnot 2012-2016 Kuvataideakatemiassa. Näyttely on taiteilijan ensimmäinen kattava museonäyttely Suomessa. Valokuvien ja videoteosten lisäksi esillä on yksi installaatio.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu Iiu Susiraja: Kuivakka ilo | Dry Joy. Nykytaiteen museon julkaisuja 164/2019. Kirja on ostettavissa Kansallisgallerian verkkokaupasta.