Grayson Perry

Räväkkä brittitaiteilija Grayson Perry kuvaa teoksissaan nykyelämää ja tempaa meidät mukaansa.

  • 13.4.–2.9.2018
Kuusi ruukkua valkoisilla jalustoilla lasivitriineissä galleriatilassa. Taustalla kirjava seinäkangas.

Grayson Perry Kansanviisautta-näyttely Kiasmassa. Ripustuskuva. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Palkittu brittitaiteilija Grayson Perry on nyky-yhteiskunnan ja kulttuurin terävä kommentaattori. Kiasman näyttelyyn taiteilija tuo klassisia ruukkuja ja valtavia seinävaatteita, joiden aiheet yllättävät. Teoksissa puhutaan niin brexitistä, hyvästä mausta, mieheyden ihanteista kuin taiteilijan omasta elämäntarinasta.

Grayson Perry käsittelee taiteessaan yleismaailmallisia aiheita: identiteettiä, sukupuolta, sosiaalista asemaa, seksuaalisuutta ja uskontoa. Kotimaassaan Perry tunnetaan myös räväkkänä julkisena keskustelijana ja palkittujen tv-sarjojen tekijänä.

Käsityötä vai taidetta?

Kiasman näyttelyssä nähdään lähes viisikymmentä Perryn teosta. Keramiikan ja seinävaatteiden lisäksi hän on tehnyt teoksia mm. valuraudasta ja pronssista.

Perryä kiehtoo käsityön ja taiteen välinen jännite. Esimerkiksi keramiikkaan liitetään yhä herkästi ajatus harmittomasta koristetaiteesta, mutta Perrylle se on nykytaiteen ilmaisuväline. Hänen ruukkunsa ovat muodoltaan klassisia, mutta lähempää katsottuna ne voivat yllättää. Ruukkujen pintaan on kuvattu aiheita politiikasta perhedraamoihin ja kulutuskulttuurista sadomasokistiseen seksiin.

Perry sanoo, ettei kuvaa rajuja aiheita shokeeratakseen, vaan ”koska sellaiset aiheet kuin seksi, sota ja sukupuoli ovat osa minua ja kiehtovat minua. Tunnen, että minulla on niistä jotakin sanottavaa.”

Luokkaeroista brexitiin

Brittiläinen yhteiskunta iloineen ja epäkohtineen on aiheena monissa Perryn teoksissa. Kiasmassa esillä oleva suurten seinätekstiilien sarja kuvaa taiteilijan havaintoja luokkaeroista ja mausta brittiyhteiskunnassa. Teokset ovat täynnä yksityiskohtia: huonekaluja, vaatteita, ruokaa, kirjoja ja autoja.

Näyttelyssä nähdään myös teos, joka käsittelee vuoden 2016 kansanäänestystä Britannian EU-erosta, brexitistä. Teosta tehdessään Perry matkusti tapaamaan ihmisiä alueilla, joilla EU-eron kannatus ja vastustus olivat Britannian suurimmat. Matching Pair -teos (2017) koostuu kahdesta ruukusta, joista toinen edustaa brexitin kannattajien mieltymyksiä, toinen vastustajien.

Palkittu Perry

Grayson Perry syntyi vuonna 1960 Chelmsfordissa Isossa-Britanniassa. Hän aloitti taiteilijanuransa 1980-luvulla. Perry on monialainen taiteilija. Hänelle on myönnetty useita palkintoja ja kunnianosoituksia, kuten merkittävä brittiläinen taidepalkinto Turner Prize vuonna 2003. Vuonna 2012 hänet valittiin kuninkaallisen taideakatemian jäseneksi.

Perry asuu ja työskentelee Lontoossa. Viime vuosina hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Britannian lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja Australiassa.

Omaelämäkerrallista taidetta

Perry puhuu suoraan ja avoimesti omasta elämästään. Myös hänen teoksissaan on omaelämäkerrallisia aineksia. Taiteilija kehitti itselleen lapsena voimakkaan mielikuvitusmaailman ja ymmärsi varhain olevansa transvestiitti. Perryn naispuolinen alter ego Claire sekä lapsuuden nallekarhu Alan Measles esiintyvät monissa teoksissa. Kiasmassa nähdään mm. Clairen kaapistatuloasu ja Alan Measles istumassa Perryn moottoripyörän kyydissä.

Kyllä kansa tietää

Kansanviisautta-näyttely esittelee Perryn teoksia kahdelta viime vuosikymmeneltä. Kansanviisaudet ovat uskomuksia, jotka kulkevat ihmisten suussa sukupolvelta toiselle. ”Ne eivät välttämättä ole rationaalisia tai tieteellisesti todistettuja, mutta useinkin niissä on totuuden siemen”, taiteilija sanoo. Kansanviisautta ja jaettuja uskomuksia voi löytää myös Perryn taiteesta.

Näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasma sekä La Monnaie de Paris. Kiitokset Victoria Miro, Lontoo / Venetsia ja British Embassy Helsinki.