Ajattelusta

Teoksillasi haluat raivata aikaa ajattelulle, eikö vain?

”Ajattelulle – se on hyvä pointti. Todellisuudessahan pyrin luomaan tiloja, joissa ihminen voi lakata ajattelemasta. Me ajattelemme aivan liikaa. Aivoissamme pyörii koko ajan niin paljon ajatuksia, että on kuin olisimme vankilassa tässä levottomassa, tietoa tulvivassa yhteiskunnassa. Tarvitsemme aikaa hengittää, jotta voimme tyhjentää mielemme.

Ajatteleminen vie meidät kauas pois, ja joskus emme näe sitä mikä on kaikkein lähimpänä: omaa perhettä, omia tunteita. Ajatteleminen vie pois omasta itsestä, järkeistää sielua.

Kun teen töitä, olen zen-tilassa, jossa mieli ei ole mukana. Huni kuin -kansalla on samantapainen asenne. Länsimainen kulttuuri erottaa ajattelijan ja ajattelun kohteen toisistaan. Luonnonkansan näkökulmasta moinen jako on mahdoton: ihminen ja luonto, subjekti ja objekti ovat yhtä.

Olen puhunut tästä samasta asiasta siitä lähtien, kun aloitin taiteilijanurani 30 vuotta sitten. Muun muassa siksi käytän teoksissani painovoimaa ja rakenteiden luonnollisia jännitteitä: kaikki on yhteydessä kaikkeen.”

Ernesto Neto