Eri mieltä

Teemanäyttely Eri mieltä – nykytaiteen toisinajattelijoita paneutuu taiteen ja yhteiskunnan välisiin suhteisiin.

  • 9.10.2015–20.3.2016

Eri mieltä esittelee 19 kansainvälistä nykytaiteen toisinajattelijaa

Taiteella voi ottaa kantaa. Sillä voi tehdä vastarintaa ja ilmaista suuttumusta. Taide voi antaa äänen osattomille ja näkymättömille. Näyttely valottaa taiteen ja yhteiskunnan suhteita 19 kansainvälisen nykytaiteilijan tai taiteilijaryhmän teosten kautta. Tekijät tuovat esiin ja tulkitsevat niitä kipukohtia ja kiistoja, joita liittyy yhteiskuntaan ja yhdessä elämiseen.

Teokset käsittelevät yleismaailmallisia kysymyksiä vallan jaosta, työstä ja taloudesta. Niissä näkyvät ajankohtaiset aiheet kuten Ukrainan sota, mielenosoitukset ja mellakat sekä pakolaisuus ja siirtolaisuus. Osa tulkitsee uudelleen menneiden aikojen manifesteja ja ideologioita sekä merkityksillä ladattuja kuvia. Yksi kamppailun aihe on taiteen ja taiteilijan asema yhteiskunnassa.

Näyttelyn taustalla on ranskalaisen filosofin Jacques Rancièren ajatus, että politiikka ja demokratia ovat perusluonteeltaan tasa-arvoon perustuvaa kiistelyä – erimielisyyttä.

Kiitämme: Austrian Embassy, Helsinki; Culture Ireland, Dublin; Institut français de Finlande, Embassy of Spain, Helsinki ja The Danish Arts Foundation.