Ed Atkins

Live White Slime

Ed Atkins tutkii videoteoksissaan ihmisen suhdetta erilaisiin esitystekniikoihin sekä sitä, miten ne onnistuvat kuvaamaan meitä.

  • 28.2.–23.8.2020
5. kerros

Ed Atkins, Safe Conduct, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Brittiläinen taiteilija Ed Atkins jatkaa Kiasmassa merkittävien kansainvälisten yksityisnäyttelyiden sarjaa.

Ed Atkins tutkii videoteoksissaan ihmisen suhdetta erilaisiin esitystekniikoihin sekä sitä, miten ne onnistuvat kuvaamaan meitä liiankin tarkasti tai miten ne epäonnistuvat tyystin. Hän käyttää teoksissaan sekä löydettyä että tarkoitusta varten tuotettua digitaalista materiaalia. Teoksia yhdistää musiikki ja ahdistuneisuus.

Monikanavainen Safe Conduct (2016) parodioi lentokenttien turvallisuusvideoita. Se kuvaa sitä, miten ihmisten turvallisuuteen liittyviä harhoja ja pelkoja pyritään lieventämään sarjakuvista tutun estetiikan ja tuttujen kulttuuriviittauksien avulla. Karmivan koomisen animaation taustalla soi Ravelin mekaanisen maaninen Bolero, joka luo tapahtumille houreisen tunnussävelen.

Safe Conductin materiaalikimarassa on aineksia niin turvallisuusprotokollasta, animoiduista kehoista, ruhojen käsittelystä kuin metallinpaljastimistakin. Teoksen nimi tuo mieleen tarkoituksellisen epämääräiset hallinnolliset ohjeet ja samalla se on suora viittaus turvakirjaan tai kulkulupaan, jollainen ennen muinoin takasi haltijalleen turvallisen matkan. Safe Conduct on myös venäläisen runoilijan Boris Pasternakin fragmentaarisen omaelämäkerran englanninkielinen nimi.

Näyttelyssä on esillä myös Atkinsin uusia teoksia.

Huomioithan: Näyttelyssä on tietokoneanimaatio, joka sisältää väkivaltaista kuvastoa, kuten irti leikattuja ruumiinosia. Teos saattaa järkyttää joitakin katsojia.

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Ed Atkins

Ed Atkins (s. 1982, Oxford, Englanti) asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Atkinsilla on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa seuraavissa gallerioissa: Kunsthaus Bregenz ja K21 Düsseldorf, Martin-Gropius-Bau, Stedelijk Museum, The Serpentine Gallery ja MoMA PS1. Lisäksi hänen teoksiaan on ollut esillä Venetsian biennaalissa, Lyonin biennaalissa, ja Performassa.

Valikoima Ed Atkinsin tekstejä ilmestyi vuonna 2016 nimellä A Primer for Cadavers, ja 2017 Skira-kustantamo julkaisi laajan taiteilijamonografian. Eeppinen monologi Fitzcarraldon kustantama Old Food ilmestyi 2019. Atkins valmistelee tällä hetkellä ensimmäistä täyspitkää elokuvaansa.

Lahjoitus

Ed Atkinsin Safe Conduct on Zabludowicz Collection -kokoelman perustajien Anita ja Poju Zabludowiczin lahjoitus Nykytaiteen museo Kiasmalle.