Dreamy

Queer ja vapaus unelmoida

Dreamy keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttelyn teoksista voi löytää queeriä oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta, himoa, fantasiaa ja unelmien tekemistä todeksi.

  • 28.4.–26.11.2023
2. kerros
Liput: museolipulla

Rotimi Fani-Kayode, Nothing to Lose VII, 1989. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Totutusta vapautumista, unelmointia ja fantasiaa

Näyttely kysyy, millaista on queeristi eletty elämä. Termi queer tarkoittaa tässä yhteydessä olemisen tai tekemisen tapaa, johon kuuluu vapautumista totutusta. Näyttelyn teokset ovat kuin koodeja, joita voi purkaa ja siten löytää uudenlaisia yhteyksiä itse ja maailman välillä. Dreamy viittaa sanana puolestaan esimerkiksi unelmointiin ja fantasiaan.

”Teoksissa voi nähdä halun ja yhteyden etsimisen pohjavireen. Uskon, että näyttely tarjoaa kävijöille tunnistamispisteitä seksuaalisuuden, sukupuolen, halun, läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden alueilla.”

– Näyttelyn kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus

Näyttelyn teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto, jossa nähdään esityksiä nosteessa olevilta tekijöiltä.

Lue lisää: Dreamy-näyttelyssä queer on päähenkilö

Näyttelyn taiteilijat

Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Kuraattori

Näyttelyn on kuratoinut vieraileva kuraattori Max Hannus (s. 1984). Hän on helsinkiläinen freelance-kuraattori ja kirjoittaja, joka on kiinnostunut halun, ihmissuhteiden ja taiteen tekemisen kosketuspinnoista.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat