Doug Aitken

I Only Have Eyes for You

Doug Aitkenin hypnoottiset teokset kutsuvat uppoutumaan äänen ja kuvan maailmaan. I Only Have Eyes for You on arvostetun amerikkalaistaiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

  • 18.9.2020–10.1.2021
5. kerros
Doug Aitkenin SONG1 teos Kiasmassa.

Doug Aitken, SONG 1, 2012/2015. © Doug Aitken, Courtesy of the artist; Museum of Contemporary Art Kiasma; 303 Gallery, New York; Galerie Eva Presenhuber, Zurich; Victoria Miro Gallery, London; and Regen Projects, Los Angeles. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Näyttelystä

”Mitä nykypäivänä merkitsee olla yksilö? Mihin ihmiskunta on matkalla? Tällaiset peruskysymykset kiinnostavat minua”, Doug Aitken sanoo. Hän tarkastelee töissään teknologian vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan, tiedon ja ihmisten lisääntyvää liikkuvuutta sekä arjessa selviytymistä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

”Elämme uutta, täydellisen verkostoitumisen aikakautta, jossa ruututila koetaan lähes samanarvoiseksi fyysisen maiseman kanssa. Tämä epätodellinen muutos kulttuurin kehityksessä vie meidät tuntemattomalle alueelle, jonka sääntöjä emme vielä hallitse. Näyttelyn teokset kyseenalaistavat mahdolliset kehityssuunnat, tapamme toimia yhä nopeammin liikkuvassa ja muuttuvassa maailmassa, ja keinot joilla voimme kohdata tulevaisuuden.”

Taiteilijan ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä yksityisnäyttelyssä nähdään valikoima teoksia, jotka valottavat taiteilijan monipuolista tuotantoa.

Song 1

Kiasman 5. kerroksen ottaa haltuunsa Aitkenin suuri videoteos SONG1 (2012/2015). Se esitetään ympyrän muotoisella, kaksipuolisella valkokankaalla, jonka sisäpuolella ja ympäri katsojat voivat liikkua. Teoksen lähtökohta on vuoden 1934 iskelmä I only have eyes for you.

Aitken pyysi kymmeniä muusikoita tekemään laulusta oman versionsa. Laulu esitetään arkipäiväisissä ympäristöissä, kuten öisellä parkkipaikalla, valtatiellä, tehtaassa ja kahvilassa.

”Teoksella ei ole alkua eikä loppua”, Aitken sanoo. ”Katsoja päättää itse, kuinka kauan hän haluaa katsoa sitä.”

Aitkenin teoksia on kuvattu hypnoottisiksi ja unenomaisiksi – niihin uppoutuessaan saattaa unohtaa ajan ja paikan. Taiteilija itse toivoo, että teoksen kohtaaminen olisi voimauttava: katsoja voi ottaa taiteesta mukaansa sen minkä haluaa ja tehdä kokemuksesta omansa.

Taiteilija

Doug Aitken (s. 1968 Kaliforniassa) asuu ja työskentelee Los Angelesissa. Taiteilija on videoiden ohella tunnettu valokuvista, veistoksista ja installaatioista. Hänen töitään on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Aitken on osallistunut Whitney-biennaaliin kahdesti ja vuonna 1999 hänelle myönnettiin kansainvälinen palkinto Venetsian biennaalissa installaatiosta electric earth.

Taiteilijan useisiin palkintoihin kuuluvat myös Nam June Paik -taidekeskuksen palkinto vuodelta 2012, Smithsonian Magazine American Ingenuity Award: Visual Arts -palkinto vuodelta 2013, sekä ArtCenter College of Design Lifetime Achievement Award -palkinto vuodelta 2019.

Aitkenin teoksiaan on nähty Kiasmassa kerran aikaisemmin, ARS01-näyttelyssä lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

Galleria