Dineo Seshee Raisibe Bopape

(ka) pheko ye – unen porteilla

Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensimmäisessä pohjoismaisessa yksityisnäyttelyssä nähdään uusi moniaistinen teoskokonaisuus.

  • 6.10.2023–25.2.2024
5. kerros
Liput: museolipulla

Dineo Seshee Raisibe Bopape. Kuva: Frantsila / Miki Tokairin / Anna Karhu-Cormier

Luonnonmateriaaleja

Dineo Seshee Raisibe Bopape vietti näyttelyä valmistellessaan aikaa Hämeenkyrössä, Frantsilan luomuyrttitilalla. Siellä hän tutustui parantaviin rohdoskasveihin, perinteisiin ja luontoon. Tämä kaikki vaikutti merkittävästi näyttelyn muodostumiseen. Uusi, Kiasmaan suunniteltu teoskokonaisuus muuttaa museotilan yhtenäiseksi maisemaksi.

Bopape käyttää teoksissaan usein erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten savea, multaa, tuhkaa ja kasveja, joista hän luo paikkasidonnaisia installaatioita. Vaikka materiaalit ovat arkisia, ne sisältävät runsaasti symboliikkaa ja viittaavat muun muassa historiaan ja maantieteellisiin paikkoihin. Erityisesti maa-aines on hänen työssään keskeinen materiaali; perinteisen eteläafrikkalaisen käsityksen mukaan esimerkiksi kivien mineraalit kantavat mukanaan muistoja ja ikiaikaista tietoa. Luonnonmateriaalien rinnalla Bopape hyödyntää näyttelyssä videota, ääntä ja neonvaloja.

Bopapen työssä ajatus naisesta elämän synnyttäjänä ja uuden luojana on tärkeässä osassa. Hänen työskentelynsä perustana toimivat henkilökohtaiset kokemukset kotimaastaan Etelä-Afrikasta ja sen historiasta, joka ylittää valtioiden rajoja.

Taiteilija

Dineo Seshee Raisibe Bopape (s. 1981, Polokwane, Etelä-Afrikka) asuu Johannesburgissa. Hänen yksityisnäyttelyitään on nähty viimeksi muun muassa Museum of Modern Artissa New Yorkissa (2023) ja Pirelli HangarBicoccassa Milanossa (2022). Vuonna 2019 hän oli mukana edustamassa Etelä-Afrikkaa Venetsian biennaalissa. Bopapelle on myönnetty muun muassa Future Generation Art Prize vuonna 2017.

Kuvia näyttelystä

Kuraattori

Näyttelyn on kuratoinut vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia.

Yhteistyö

Yhteistyössä Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich.