Daniel Steegmann Mangrané

Daniel Steegmann Mangrané herättelee kyseenalaistamaan tapoja, joilla olemme tottuneet katsomaan maailmaa. Hän luo ympäristöjä, jotka voi kokea kaikilla aisteilla.

  • 31.3.–10.9.2023
5. kerros
Liput: museolipulla

Daniel Steegmann Mangrané, Elegancia y renuncia 2011. Kuva: Kansallisgalleria / Iisa Smeds.

Steegmann Mangrané nyrjäyttää tavan katsoa taidetta

Daniel Steegmann Mangranésta (s. 1977, Barcelona) museon pitää olla muutakin kuin tila, jonne esineitä kerätään ihanteellisiin olosuhteisiin suojaan ulkopuolella sijaitsevalta maailmalta. Museon pitäisi mieluummin tarjota paikka, jossa pohtia suhdetta planeettaan uusiksi. 

Barcelonasta kotoisin oleva ja vuodesta 2004 Rio de Janeirossa asunut taiteilija jahtaa hetkeä, jolloin näyttelykävijä lakkaa keskittymästä yksittäiseen teokseen ja alkaa havainnoida omaa kokemustaan tilassa. Keinoina Steegmann Mangrané käyttää valoja, värejä, makuja ja hajuja. Hän leikittelee mittasuhteilla ja kiinnittää huomion yksityiskohdilla.

Kiasman näyttelyssä kävijä pääsee kokemaan teoksia myös kehollaan, sen sijaan että vain katsoisi niitä.

Orgaaninen ja geometrinen kohtaavat

Näyttelyssä on esillä muun muassa piirustuksia, elokuvia, veistoksia ja ääniteoksia.

Museon ylin kerros on muuttunut immersiiviseksi installaatioksi. Merkittävä elementti on ikkunoista sinisten värifiltterien läpi tulviva luonnonvalo, joka saa näyttelyn muuttumaan vuorokaudenaikojen ja sääolosuhteiden mukana. Lattia on vuorattu sinisellä matolla, jolle voi asettua vaikkapa makoilemaan ja tarkkailemaan ympäristöä ja teoksia. Steegmann Mangrané pyrkii hämmentämään näyttelykävijän aisteja ja kyseenalaistamaan oletuksia.

Luonto ja keinotekoinen kohtaavat taiteilijan teoksissa usein. Kasvien lehtiin on piirretty, leikattu ja heijastettu geometrisiä kuvioita. Hetken on epävarmaa, mikä on ihmisen tekemää ja mikä luonnon muovaamaa. Steegmann Mangranélle kyse ei kuitenkaan ole vastakohdista: ihminen on osa luontoa, ei siitä erillään tai sen yläpuolella. Lapsena biologin ammatista haaveilleelle taiteilijalle monissa teoksissa toistuva sademetsä toimii vertauksena siitä, miten kaikki maailmassa on linkittynyt yhteen.

Kaksiosainen näyttely

Näyttely on esillä

  • 5. kerroksessa 31.3.–10.9.2023
  • 4. kerroksessa 31.3.–13.8.2023

Näyttelyn teoksia

Huom!

  • Näyttelyn teokset ovat herkkiä. Ethän koske niihin.
  • Liiku varovasti 5. kerroksessa, lattia on epätasainen. 
  • Näyttelyssä on valoja, jotka saattavat altistaa migreeni- tai epilepsiakohtaukselle.
  • Yhdessä teoksessa käsitellään sitrushedelmiä ja niiden mehua.

Yhteistyö

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Barcelonan Nykytaiteen museon (MACBA) kanssa. Näyttelyä on tukenut Institut Ramon Llull.

Kuraattorit

Näyttelyn ovat kuratoineet Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia, MACBAn näyttelyiden pääkuraattori Hiuwai Chu ja Kiasman vaihtuvien näyttelyiden kuraattori Piia Oksanen.