Astu lavalle

Viiden taiteilijan teokset tarjoavat näyttelykävijälle muutakin kuin vain katsojan roolin. Ne kutsuvat puhumaan, kuuntelemaan, piirtämään ja esiintymään.

  • 8.2.–18.8.2019
4. Kerros
Mies ja nainen juttelevat puunvärisen pöydän äärellä. Valkeaan seinällä pöydän takana on kiinnitetty värikkäitä ompelulankarullia. Pöydän päässä on kasa vaatteita.

Lee Mingwei, Korjausprojekti, 2009-. Rudy Tsengin kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Kiasman neljäs kerros on täynnä osallistavia ja elämyksellisiä teoksia, joissa antamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset ovat läsnä.

Tämä näyttely tarvitsee sinua

Nykytaide tarjoaa näyttelykävijälle usein muutakin kuin vain katsojan roolin. Viiden taiteilijan teokset kutsuvat puhumaan, kuuntelemaan, piirtämään ja esiintymään. Toiset teokset ovat paikkoja kohtaamisille ja keskustelulle, toisissa pääset itse tekemään taidetta. Pelkästään katsoakin saa. Jokaisessa huoneessa kerrotaan, mitä voit siellä tehdä.

Astu lavalle, the stage is yours!

Näyttelyn taiteilijat

Tanskalaisen Christian Falsnaesin teoksessa yleisö saa kirjaimellisesti pääosan. Langattomat kuulokkeet välittävät taiteilijan ohjeita, joiden mukaan katsojat toimivat esiintymislavalla.

Taiwanilaisen Lee Mingwein teoksessa museovieraat voivat tuoda mukanaan tai antaa yltään vaatteen, joka on korjauksen tarpeessa. Pöydän ääressä istuva korjaaja ompelee ja keskustelee vaatteen tuojan kanssa. Tavoitteena ei ole täydellinen ompelusuoritus, vaan se, miten kaksi toisilleen tuntematonta voivat kohdata yllättävässä tilanteessa.

Argentiinalaisen Amalia Pican teoksessa metallipurkeista ja langasta kootuilla ”lankapuhelimilla” voi yrittää saada yhteyden seinän toisella puolella olevien
kanssa. Oikean linjan löytyminen on haastavaa, etenkin jos linjoilla on samaan aikaan useampi henkilö.

Venäläisen Sasha Pirogovan videoteoksessa viiden esiintyjän performanssi kehittyy ääniteokseksi, jossa mikrofoni toimii instrumenttina, kun sitä käytetään tietoisesti väärin – ei vain mekaanisena välineenä välittämään tietoa tai vahvistamaan ääntä.

Brittiläisen David Shrigleyn teos on mallipiirustusluokan tapaan järjestetty tila, jossa yleisö voi piirtää alastonmallia. Malli on lähes 3-metrinen nukke, joka ei liiku, ainoastaan räpyttelee silmiään. Kävijä voi jättää tekemänsä piirustuksen esille.