ARS22

Eläviä kohtaamisia

ARS22 tuo Kiasmaan kansainvälisen nykytaiteen ajankohtaisimpia ja kiinnostavimpia teoksia ja tekijöitä. Näyttely luo paikan yhteisille kokemuksille, elämyksille ja yhteisöllisyydelle.

  • 8.4.–16.10.2022
Koko museo
Liput: museolipulla

ARS22 luo taiteen keinoin yhteistä maailmaa

Taiteella on voima tutkia yhteiskuntaa ja esittää vaihtoehtoisia tulkintoja yhteisestä maailmastamme. ARS22-näyttelyn teokset kertovat yksilöiden ja yhteisöjen arjesta ja unelmista. Teokset nostavat esiin kysymyksiä ihmisen suhteesta maailmaan: luontoon ja historiaan, hengellisyyteen ja teknologiaan.

Näyttely tarjoaa paikkoja kohtaamiselle ja vuorovaikutukselle. Samalla se muistuttaa, että yksilöllisyyden perustana ovat lopulta kaikille yhteiset elämisen ehdot. Teosten tarinat viihdyttävät ja luovat toisia todellisuuksia. Ne antavat mahdollisuuden ajatella ja nähdä toisin ja viitoittavat reittejä tulevaan.

Uusinta nykytaidetta ja historiallisia teoksia

Nykytaiteen suurkatselmus ARS22 on kymmenes näyttely vuodesta 1961 järjestetyssä näyttelysarjassa. ARS-näyttelyt ovat kautta vuosikymmenten tuoneet yleisön koettavaksi nykytaiteen uusimpia virtauksia.

ARS22-näyttelyssä on esillä tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia. Kiasman kaikkiin kerroksiin ulottuva näyttely esittelee kattavasti ajankohtaisinta kansainvälistä nykytaidetta ja uusia ARS22-näyttelyyn tilattuja teoksia.

Näyttelyssä voit myös kohdata elävää nykytaidetta, kun tapahtumallisia teoksia esitetään Kiasma-teatterin lisäksi myös näyttelytiloissa.

Ensimmäistä kertaa ARS-näyttelyssä on mukana avainteoksia eri vuosikymmeniltä 1960-luvulta alkaen. Ne luovat historiallisen taustan ajankohtaisille aiheille ja kartoittavat ARS-näyttelyiden historiaa. Osa klassikkoteoksista kuuluu Kiasman omiin kokoelmiin, osa on lainattu suomalaisista ja kansainvälisistä kokoelmista.

Näyttely huipentuu syksyllä 2022 liettulaiseen osallistavaan oopperateokseen Sun and Sea (Marina), jota esitetään Merikaapelihallissa Kaapelitehtaalla. Teos palkittiin Venetsian biennaalissa 2019 kultaisella leijonalla. ARS22-näyttelyssä se toteutetaan yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

Näyttelyn taiteilijat

Katso taiteilijalista

Taiteilijat

Marina Abramovic & Ulay
Farah Al Qasimi
Evgeny Antufiev
Francis Bacon
Lewis Baltz
Sol Calero
Pia Camil
Jimmie Durham
Annika Eriksson
Anna Estarriola
Cyprien Gaillard
Sheela Gowda
D Harding
Kholod Hawash
Tehching Hsieh
Donna Huanca
Arthur Jafa
Kimmo Kaivanto
Samson Kambalu
Alex Katz
Grada Kilomba
Eva Kot’átková
Vojtěch Kovařík
Essi Kuokkanen
Danutė Kvietkevičiūtė
Mervi Kytösalmi-Buhl
Juha Pekka Matias Laakkonen
Luis Lázaro Matos
Joar Nango
Tuan Andrew Nguyen
Frida Orupabo
Howardena Pindell
Laure Prouvost
Anni Puolakka
Michael Rakowitz
Slavs and Tatars
Joel Slotte
Jenna Sutela
Andra Ursuţa
David Wojnarowicz
Lynette Yiadom-Boakye 

Performanssit

Marja Ahti, Jenni Kalliokuju & Essi Kausalainen
Alexandra Bachzetsis
Alex Baczynski-Jenkins
Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė & Lina Lapelytė
Anna Maria Häkkinen, Erno Aaltonen & Saara Töyrylä
Ima Idouzee
Mira Kautto, Roy Boswell & Ella-Noora Koikkalainen
Dafna Maimon
Mikko Niemistö
Amanda Piña
Alexandra Pirici
Michele Rizzo
Pia Maria Roll, Hanan Benammar & Sara Baban
SERAFINE1369

Näyttelyn teoksia