ARS22

ARS22 tuo Kiasmaan kansainvälisen nykytaiteen ajankohtaisimpia ja kiinnostavimpia teoksia ja tekijöitä. Se luo paikan yhteisille kokemuksille, elämyksille ja yhteisöllisyydelle. Suurnäyttely avaa remontoidun Kiasman keväällä 2022.

  • 8.4.–16.10.2022
Koko museo
Liput: museolipulla
Nykytaiteen museo Kiasma aurinkoisena kesäpäivänä. Ulkokuva.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

ARS22 luo taiteen keinoin yhteistä maailmaa

Yhteiskunnan jakautuminen uhkaa planeettamme hyvinvointia. Voimakkaat vastakkainasettelut julkisessa puheessa, asenteissa ja politiikassa rakentavat raja-aitoja ihmisten välille. ARS22-näyttely luo tilaa empaattiselle kohtaamiselle, yhteisille elämyksille ja yhteisöllisyydelle.

Teokset kertovat yksilöiden ja yhteisöjen arjesta ja unelmista ja nostavat esiin kysymyksiä muun muassa ympäristöstä, taloudesta ja teknologiasta. Taiteella on voima tutkia yhteiskuntaa ja esittää vaihtoehtoisia tulkintoja yhteisestä maailmastamme.

“Taiteella on voima tutkia yhteiskuntaa ja esittää vaihtoehtoisia tulkintoja yhteisestä maailmastamme.”

ARS22 tarjoaa paikkoja yhteen tulemiselle ja kokemusten jakamiselle. Samalla se muistuttaa, että yksilöllisyyden perustana ovat lopulta kaikille yhteiset elämisen ehdot.

Teosten tarinat viihdyttävät ja luovat toisia todellisuuksia. Ne antavat mahdollisuuden ajatella ja nähdä toisin ja viitoittavat reittejä tulevaan. ARS22 antaa toivoa huomisesta.

Uusinta nykytaidetta ja historiallisia teoksia

ARS22-näyttelyssä nähdään tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia. Teosvalikoimassa korostuvat kokonaisvaltaiset kokemukset, osallistuminen ja tapahtumallisuus. ARS22:ssa pääsevät monipuolisesti esiin nykytaiteen keskeiset ilmaisumuodot.

Ensimmäistä kertaa mukana on myös avainteoksia eri vuosikymmeniltä 1960-luvulta alkaen. Ne luovat historiallisen taustan ajankohtaisille aiheille ja kartoittavat ARS-näyttelyiden historiaa. Osa klassikkoteoksista kuuluu Kiasman omiin kokoelmiin, osa lainataan suomalaisista ja kansainvälisistä kokoelmista.

ARS22 on kymmenes näyttely vuodesta 1961 järjestetyssä näyttelysarjassa. ARS-näyttelyt ovat kautta vuosikymmenten tuoneet yleisön koettavaksi nykytaiteen uusimpia virtauksia.

Näyttelyn taiteilijat

Kaikkia ARS22-näyttelyn taiteilijoita ei ole vielä julkistettu. Päivitämme taiteilijalistaa vuoden 2021 aikana.

Katso taiteilijalista

Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ja Lina Lapelytė
Sol Calero
Jimmie Durham
Anna Estarriola
Arthur Jafa
Joar Nango
Alexandra Pirici
Laure Prouvost
Joel Slotte
David Wojnarowicz

Näyttelyarkkitehtuuri luo paikkoja kohtaamiselle

ARS22-näyttelyn läpäisevää kohtaamisen ideaa lähestytään näyttelyn arkkitehtuurissa kaupunkitilasta tuttujen arkkitehtonisten elementtien kautta. Arkkitehtuurin suunnittelussa panostetaan myös materiaalien kierrätettävyyteen ja toteutettavien elementtien jatkokäyttöön.

”Elementit ovat tuttuja ja niiden äärellä ihmiset ovat tottuneet kohtaamaan toisensa sekä vahvistamaan yhdessäolon tunnetta. Näyttelyarkkitehtuuri tuo näyttelysaleihin portaikkojen, pylväiden ja aukioiden keskeiset, tunnistettavat piirteet, näyttelytilan vaativiin toimintoihin yhdistettynä.”

Lauri Johansson / Muotoilustudio Korpijärvi Johansson

ARS22-näyttelyn arkkitehtuurista vastaa helsinkiläinen muotoilustudio Korpijärvi Johansson. Toimiston painopiste on kokonaisvaltaisessa suunnitteluprosessissa ja ekologisissa ratkaisuissa.

Sun and Sea (Marina)

2019

Taiteilijat: Rugile Barzdziukaite, Vaiva Grainyte, Lina Lapelyte

Paikka: Merikaapelihalli loppukesä 2022.

Yhteistyössä: Kiasma, Helsingin juhlaviikot ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Lauluja ilmastokriisistä

Yksi ARS22-näyttelyn tapahtumallisista teoksista on liettualaisen taiteilijaryhmän ilmastokriisiä kommentoiva teos Sun and Sea (Marina). Kokonaisvaltainen oopperateos voitti parhaan paviljongin kultaisen leijonan Venetsian biennaalissa kesällä 2019.

Teos sijoittuu keinotekoiselle uimarannalle, jolla auringonpalvojat kertovat tarinoitaan ja ajatuksiaan laulaen. Ooppera nostaa esiin ilmastokriisin aiheuttamaa huolta. Yleisö pääsee katsomaan esitystä teoksen yläpuolella olevilta parvilta. Esityspaikkana toimii Kaapelitehtaan Merikaapelihalli.