Ars Fennica

13.10.2017 - 18.02.2018

Suomen suurimman kuvataidepalkinnon ehdokkaiden yhteisnäyttely avautuu Kiasmassa. Näyttely esittelee viisi suomalaista taiteilijaa tai taiteilijaparia, jotka ovat ehdolla vuoden 2017 Ars Fennica -palkinnon saajiksi.

Palkintoehdokkaat ovat Maija Blåfield, Pekka ja Teija Isorättyä, Perttu Saksa, Kari Vehosalo sekä Camilla Vuorenmaa. Heidän valokuvansa, maalauksensa, veistoksensa, installaationsa ja elokuvansa peilaavat suomalaisen nykytaiteen monialaisuutta ja erilaisten kerrontatapojen mahdollisuuksia.

Ars Fennica -voittaja on Kari Vehosalo

Tämän vuotisen Ars Fennica -palkinnon on saanut taidemaalari Kari Vehosalo. Palkinnon suuruus on 40 000 euroa. Kuraattori Beatrix Ruf valitsi voittajan ja perustelee valintaansa seuraavasti:

”Kun vierailin Vehosalon työhuoneella ja tutustuin hänen teoksiinsa Ars Fennica -näyttelyssä Kiasmassa, sain kokea syvällisesti ja järisyttävästi sen, miten tuttuakin tutumpi voi kaamealla tavalla muuttua täysin oudoksi. Teoksissa kuvat, ajattelun, metaforien ja symbolien historia sekä kielen funktio ovat kaikki osa teatraalista romahdusta, jossa toimimattomiksi käyneet inhimillisten halujen kulttuuriset ilmenemismuodot konfiguroidaan uudelleen.”

Yleisöäänestyksen voittivat Teija ja Pekka Isorättyä.

Viidettä kertaa Kiasmassa

Ars Fennica on Suomen suurin kuvataidepalkinto. Palkinnon myöntää vuosittain Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica sr. Säätiö perustettiin vuonna 1990 edistämään kuvataiteita, avaamaan suomalaiselle kuvataiteelle uusia kansainvälisiä yhteyksiä ja innostamaan taiteilijoita heidän luovassa työssään.

Kiasmassa Ars Fennica -näyttely järjestetään nyt viidettä kertaa. Viimeksi palkinto jaettiin vuonna 2015, ja silloin sen voitti mediataiteilija Mika Taanila.

Lue lisää ARS Fennicasta

Teokset taiteilijoiden sanoin

Lue, mitä näyttelyn taiteilijat kertovat ARS Fennica -näyttelyn teoksistaan:

Maija Blåfield

Pekka ja Teija Isorättyä

Perttu Saksa

Kari Vehosalo

Camilla Vuorenmaa