Ann Veronica Janssens

Valoa, herkkyyttä ja vähäeleisiä teoksia. Ann Veronica Janssensin työt saavat usein alkunsa onnekkaista sattumista.

  • 12.10.2018–13.1.2019

”Tärkein materiaalini on valo.”

Kiasman kaksi ylintä kerrosta täyttää Belgiassa asuvan ja työskentelevän Ann Veronica Janssensin valotaide. Näyttely on Janssensin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Valo ja sen eri ilmiöt ovat kiinnostaneet Janssensia lapsesta saakka. Monet hänen teoksistaan perustuvat valon leikkiin nesteen, vesihöyryn, heijastavien pintojen ja rakennetun tilan kanssa. Taiteilija haluaa pysäyttää meidät kokemaan näitä hetkellisiä ilmiöitä.

Janssens tarkastelee arkisia fysiikan ilmiöitä ja haluaa tehdä niistä näkyviä. Teokset saavat usein alkunsa onnekkaista sattumista.

Pyöräilyä viidennessä kerroksessa

Yksi näyttelyn kohokohdista on kromihohtoiset polkupyörät, joilla museokävijät voivat ajella viidennen kerroksen isossa näyttelysalissa.
Kiiltävät pyörät peilaavat ympäröivää tilaa ja samalla ne heittävät valoisaan saliin liikkuvia heijastuksia.

Muita teoksia ovat mm. Mannerheimintielle näkyvä valoteos Orange Sky Blue ja Untitled (White Glitter)-teos, joka koostuu näyttelysaliin levitetystä glitteristä. Janssens käyttää teoksissaan yllättäviä materiaaleja, kuten parafiiniöljyä ja eri tavoin heijastavia pintoja.

Vähäeleistä ja herkkää

Janssens käyttää teoksissaan vain vähän materiaaleja. Hänelle tärkeitä eivät ole taide-esineet vaan valon, värin, äänen ja liikkeen synnyttämä kokemus.

Vähäeleiset teokset kutsuvat liikkumaan ja tutkimaan niitä eri näkökulmista, teroittamaan aisteja ja yllättymään. Kaikki ei ole sitä, miltä ensi silmäyksellä näyttää.

Ann Veronica Janssens

Ann Veronica Janssens syntyi Ison-Britannian Folkestonessa 1956. Hän asuu ja työskentelee Brysselissä, Belgiassa.

Janssensin teoksia on esitelty näyttelyissä ja taidetapahtumissa kansainvälisesti 1980-luvulta lähtien. Vuonna 1999 hän edusti Belgiaa Venetsian biennaalissa. Hän teoksiaan on nähty mm. Tate Modernissa Lontoossa ja Grand Palais’ssa Pariisissa.