Alma Heikkilä

Alma Heikkilän teosten aiheina ovat havainnointikyvyn ulottumissa olevat asiat, kuten mikroskooppisen pienet bakteerit, sienet ja eliöt sekä biosfääri ja ilmastonmuutos.

  • 15.3.–28.7.2019
2. kerros
Lintuperspektiivi näyttelytilaan, jossa on kolme ihmistä, sekä punainen ja ruskea taulu.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Taiteilija Alma Heikkilä on kutsuttu toteuttamaan teoskokonaisuus Kiasma Commission by Kordelin -sarjassa.

Heikkilän teosten aiheina ovat ihmisen havainnointikyvyn ulottumattomissa olevat mikroskooppisen pienet bakteerit, jäkälät, levät ja lahopuun sisässä elävät eliöt.  Suurikokoisissa maalauksissa hän korostaa pienten lajien merkityksellisyyttä.

Ympäristötietoista taidetta

Heikkilä työskentelee ympäristökriisien, ilmastonmuutoksen ja lajien massasukupuuton aikana. Kriisien pakottamana hän pyrkii löytämään uudenlaisia ja vaihtoehtoisia tapoja työskennellä, ajatella ja toimia taiteilijana.

Taiteilija on kiinnostunut eri elämänmuotojen rinnakkaisuudesta. Myös taiteellinen työskentely tarkoittaa hänelle yhteyttä muihin olioihin ja organismeihin. Hän tunnistaa ja tunnustaa oman työskentelyn vaikutukset ja roolinsa monilajisessa maailmassa.

Näyttelyn valmistelusta syntyneitä päästöjä taiteilija kompensoi hankkimalla metsäpalstan, joka toimii näyttelyn hiilinieluna.

Alma Heikkilä

Alma Heikkilä (s. 1984) asuu ja työskentelee Helsingissä sekä Hyrynsalmella. Heikkilä valmistui Kuvataideakatemiasta 2009.

Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Casco Art Institutessa 2018, Galleria Amassa 2017 ja 2013, EMMAssa 2015. Hän on Mustarinda-seuran perustajajäsen. Heikkilälle myönnettiin Suomen taideyhdistyksen Dukaattipalkinto 2014.

Kiasma Commission by Kordelin on Alfred Kordelinin säätiön tukema hanke, joka puitteissa toteutetaan tilausteos kerran vuodessa. Teos liitetään Kiasman ja Kansallisgallerian kokoelmiin.

Julkaisu

Näyttelyyn liittyy julkaisu Alma Heikkilä, Nykytaiteen museon julkaisuja 165 / 2019.

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat

Elina Minnin Somanautit-työpajassa tehdään harjoitteita, joiden avulla keskitytään hengitykseen, kosketukseen ja kehollisuuteen.