Meno–Paluu

Kokoelmanäyttely päivittää käsitystämme Itämeren alueen nykytaiteesta.

  • 9.2.2018–24.3.2019
Näkymä galleriatilaan. Etualalla lattialla on viisto metallinen veistos, jonka takaa oviaukosta näkyy seuraavaan galleriatilaan.

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Kiasman kolmannen kerroksen täyttävä kokoelmanäyttely päivittää käsityksemme Itämeren alueen nykytaiteesta. Näyttely tuo yhteen 26 taiteilijaa Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Suomesta ja Venäjältä.

Itämeren alueen maita yhdistää niin maantiede kuin historia. Alue on monien taloudellisten, poliittisten ja kulttuuristen intressien risteymä. Hansakaupungit, Neuvostoliitto, Via Baltica, kaasuputki ja luonnonsuojelu ovat yhdistäneet ja erottaneet alueita sekä ihmisiä.

Mistä tulemme, minne menemme?

Meno–paluu-näyttely on kiinni ajassa, jota leimaavat ihmisten, tavaroiden ja työn liikkuvuus mutta myös suurvaltojen jännitteet. Taustalla tuntuu neuvostoaika rajoituksineen, traumoineen ja muistoineen.

Teoksia yhdistäviä aiheita ovat matkustaminen, muutto sekä paikka ja siihen kuuluminen. Taiteilijat kuvaavat teoksissaan matkoja yli meren, asettumista uuteen ympäristöön ja haaveita muutoksesta.

Matkat ovat myös sisäisiä tutkimusretkiä identiteettiin. Näyttelyn teokset herättävät pohtimaan, mistä tulemme, minne menemme ja mihin kuulumme. Toisaalta teokset tuovat näkyväksi hyvin arkisia asioita: Suomen ja Viron välistä liikennettä, sosiaalisen median ilmiöitä ja jopa kaljarallia.

Näyttelyn taiteilijat

Moni näyttelyn taiteilijoista on varttunut Baltiassa 1980- ja 1990-luvuilla ja kokenut kotimaansa uudelleenitsenäistymisen. Useat ovat opiskelleet ja työskennelleet kotimaansa ulkopuolella – osa myös Suomessa.

Taiteilijat

Tanya Akhmetgalieva, Roma Auškalnyte, Miķelis Fišers, Alexei Gordin, Artor Jesus Inkerö, Alge Julija Kavaliauskaitė, Flo Kasearu, Tiina Ketara, Karel Koplimets, Kris Lemsalu, Inga Meldere, Daria Melnikova, Mindaugas Navakas, Katrīna Neiburga, Jüri Okas, Anna Reivilä, Jaanus Samma, Tea Tammelaan, Maria Toboła, Jaan Toomik, Gintautas Trimakas & Nomeda Urbonienė & Elena Valiukaitė, Gediminas Urbonas, Jenni Yppärilä sekä Darius Žiūra.

Laajenevan kehän taidekokoelmaan

Näyttelyn teokset kuuluvat Kiasman/Kansallisgallerian kokoelmiin. Suurin osa teoksista on ensi kertaa esillä Kiasmassa. Uusimmat teokset on tuotettu tätä näyttelyä varten.

Nykytaiteen museo on alusta alkaen kerännyt kokoelmiinsa kotimaisen taiteen lisäksi myös lähialueen taidetta. Kiasman kokoelmissa on puhuttu laajenevasta kehästä: taidetta hankitaan kotimaasta ja Pohjoismaista, Baltian maista, Venäjältä ja edelleen muualta Euroopasta sekä länsimaista.

Näyttelyä ovat tukeneet Viron suurlähetystö Helsingissä, Latvian tasavallan suurlähetystö Suomen tasavallassa ja Liettuan kulttuuri-instituutti.