Marskille kaveri

Marskille kaveri -näyttely esittelee taidekilpailun finalistit. Valtion taideteostoimikunta on yhdessä Kiasman kanssa järjestänyt taidekilpailun, jonka avulla etsitään uutta teosta Kiasman yhteyteen.

  • 29.1.–27.3.2016

Näyttely esittelee Kiasman taidekilpailun finalistit

Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on kaikille suomalaisille tuttu, lähes ikoninen veistos. Valtion taideteostoimikunta on yhdessä Kiasman kanssa järjestänyt taidekilpailun, jonka avulla etsitään uutta teosta Kiasman yhteyteen. Kilpailun kautta etsitään teosta, joka haastaa totutun käsityksen julkisesta taiteesta sekä herättää ajatuksia ja keskustelua.

Marskille kaveri -näyttely esittelee taidekilpailun finalistit. Samalla yleisö pääsee tutustumaan kaikkiin 363 kilpailuun saapuneeseen ehdotukseen. Ehdotukset jätettiin nimimerkillä.

Kilpailun finaalissa ovat olleet mukana seuraavat taiteilijat ja työryhmät: Harri Ahonen, Antti Immonen, muesli art collective (Louis Darcel, Maëlle Delaplanche, Hannah De Corte ja João Freitas), Anssi Pulkkinen, Nestori Syrjälä sekä työryhmä: Aet Ader, Andra Aaloe ja Flo Kasearu.

Kilpailun arvostelulautakuntaan kuuluvat Valtion taideteostoimikunta: puheenjohtaja, arkkitehti Jari Auer, ja jäsenet valokuvaaja Veli Granö, konservaattori Siukku Nurminen, kuvataiteilija Susanne Gottberg, kuvataiteilija, kuvanveistäjä Krister Gråhn, kuvataiteilija Tatu Tuominen, kuvataiteilija, mediataiteilija Merja Puustinen, kuvataiteilija, muotoilija Outi Turpeinen ja sihteerinä taidesihteeri Erika Hyyryläinen sekä lisäksi kaksi asiantuntijajäsentä Kiasmasta: intendentti Arja Miller ja intendentti Marja Sakari.

Finalistit

Okulus

”Okulus on uusien, yllättävien kohtaamisten väline, läpinäkyvyyden symboli ja julkinen silmä, jonka näköhermona ja -keskuksena on Kiasma.”

”Okulus muodostuu kahdesta pyöreästä näytöstä, joihin on yhdistetty kamerat. Ne kuvaavat aluetta edessään ja välittävät kuvan reaaliaikaisesti toiselle näytölle. Näin muodostuu suuri, äänetön kuvapuhelin tai virtuaalinen teleportti Kiasman puolelta toiselle. Live-kuvan lisäksi näytöillä voi esittää esimerkiksi videotaidetta tai paikalta aiemmin tallennettua kuvaa. Näyttöjen veistokselliset kotelot viittaavat silmän ja silmäluomen muotoon.”

Semaphore

“Leijuvia veistoksia auringonnousussa”

“Ehdotus on nykyaikainen versio vanhasta merkinantovälineestä, semaforista. Teos tuottaa joka päivä auringonnousun aikaan jättimäisiä saippuakuplia, jotka ilmestyvät museon katolta. Kuplat ovat tuulen ja valon luomia veistoksia, jotka kestävät vain muutaman sekunnin. Ne virittävät museon aamuun ja ovat mukana helsinkiläisten arjessa läpi vuodenaikojen. Installaatiosta muodostuu rituaali, joka korostaa ajan kulumista.”

Alerts

“Ja yhtäkkiä alla ei ollut maata…”

”Seuraavan vuoden aikana maa Kiasman alla saattaa järkkyä ja repeillä. Ohikulkija huomaa ehkä olevansa jonkin tapahtuman jälkitilanteessa. Hän voi pysähtyä pohtimaan, mitä tarinaa murjotut urbaanin ympäristön kappaleet kertovat, tai jatkaa vain matkaansa. Välikohtaukset, jotka riivaavat museota ja sen ympäristöä, ovat vääristyneitä heijastumia globaaleista tosiasioista. Ne jättävät yleisön ihmettelemään, mitä kummaa on tapahtunut, miten jatkaa tästä eteenpäin – ja kuka nyt ruokkii nämä kamelit.”

Discomposition (with a grid)

”Pirstale nykypäivän kansallista maisemaamme, irtileikattuna kontekstistaan ja käyttötarkoituksestaan.”

”Parkkipaikkojen järjestelmälliset rivit ovat muokanneet julkista tilaamme viimeisen puolen vuosisadan aikana. Maalattu asfalttikenttä katkaisee ihmisen suhteen maahan ja maisemaan ja pyrkii rajaamaan olemisen ja toiminnan ulkoiseksi järjestykseksi ja suoraviivaisiksi suoritteiksi. Parkkialue tulee kuitenkin tarjonneeksi alustan myös omaehtoiselle toiminnalle ja kohtaamisille. Teos rohkaisee käyttämään ympäröivää tilaa, synnyttämään tilanteita. Luovasti, vailla rajoitteita.”

Watercolour

”Turnerilainen värihuuru pimeässä pohjolassa”

”Teos on sykkivä valo-ääni-installaatio, paikkana museon talveksi tyhjennetyt vesialtaat. Hämärän laskeuduttua altaat täyttyvät usvasta, joka valaistaan värein. Lopputulos on kuin suuri elävä maalaus: ’turnerilainen’ värihuuru pimeässä pohjolassa, ajanmukaisilla siveltimillä toteutettuna. Tuuli muotoilee ja kuljettaa höyryä mielensä mukaan. Teoksen äänimateriaali on arvoituksellista, ’solarismaista’ rätinää ja huminaa. Alkukeväästä installaatio puretaan odottamaan seuraavaa pimeyttä.”

Voittaja, jaettu 1. sija
Yleisön suosikki
Kiasman ystävien suosikki

Running man

”Running Man on nykyihmisen dramatisoitu kuva: kiireinen ja suuntansa hukannut hahmo ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien murrostamassa maailmassa. Teos koostuu tunnin mittaisista juoksuista, joita toteutetaan vuoden ajan kerran viikossa. Juoksijoina toimii näyttelijöitä ja tanssijoita. Juoksujen koreografia pohjautuu erilaisten psykologisten kriisireaktioiden fyysisiin ilmentymiin.”

Voittaja, jaettu 1. sija