Jani Ruscica

Suomalaisen kuvataiteilijan Jani Ruscican näyttely esittelee taiteilijan tuoreen monimediaalisen teoskokonaisuuden Conversation in Pieces (2016).

  • 4.3.–4.9.2016

Näyttelyn nimi, kuvataiteen termi ’conversation piece’ viittasi alun perin maalaustaiteen tyyliin, jolle olivat ominaisia ryhmämuotokuvat. Usein niissä oltiin vuorovaikutuksessa esineisiin tai henkilöihin, jotka liittyivät tieteeseen tai taiteeseen. Myöhemmin sana on saanut uuden merkityksen, joka viittaa esineisiin, jotka ovat olemukseltaan eräänlaisia keskustelunavaajia; riittävän kiinnostavia, ristiriitaisia tai monitahoisia.

Suomalaisen kuvataiteilijan Jani Ruscican (s. 1978) näyttely esittelee taiteilijan tuoreen monimediaalisen teoskokonaisuuden Conversation in Pieces (2016).  Ruscica on teettänyt näyttelyään varten muun muassa soittorasian, jonka esikuva löytyy 1970-luvun neuvostoanimaatiosta. Soittorasia on Ruscicalle myös allegoria, joka kuvastaa poliittisen järjestelmän toimintaa.

Jani Ruscica muutti Italiassa viettämänsä varhaislapsuuden jälkeen Savonlinnaan, jossa kävi taidelukion. Hän siirtyi opiskelemaan kuvanveistoa ja liikkuvaa kuvaa Lontooseen ja sittemmin Kuvataideakatemiaan. Ruscican teoksia on esitetty mm. kansainvälisillä filmifestivaaleilla, New Yorkin MoMassa, Lontoon Tate Modernissa ja Pariisin Pompidou-keskuksessa. Ruscica sai Avek-palkinnon 2010.

Näe ja kuule esineet käytössä

Jani Ruscican kutsumat taiteilijat käyttävät näyttelyn esineitä.

Esiintyjät: vatsastapuhuja Sari Aalto, lausuja Mirjami Heikkinen, muusikko Antti Hevosmaa, nukketeatteritaiteilija Antti-Juhani Manninen, tanssija Iiris Raipala, saksofonisti Johannes Salomaa