Ernesto Neto

Brasilialainen Ernesto Neto kuuluu nykytaiteen kansainväliseen kärkikaartiin. Hän on löytänyt taiteelleen kaikupohjan tekemällä yhteistyötä Amazonin alueen alkuperäiskansoihin kuuluvan huni kuin –kansan kanssa.

  • 4.3.–4.9.2016
Ihmisiä istumassa ja makaamassa lattialle Kiasman viidenen kerroksen galleriassa. Tilassa on vihreä lattiamatto ja tilan keskellä oranssin värinen virkattu maja.

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Ernesto Neto (s. 1964) jatkaa tilallisissa teoksissaan brasilialaisen modernismin perinteitä, katsojan läsnäoloa ja osallistumista arvostavaa lähestymistapaa. Neto tarjoaa taiteensa kautta hetken helpotuksen arkielämän kiireistä, rauhoittaa mieltä ja virittää eri aisteja.

Neto on kiinnostunut huni kuin -kansan perinteistä ja rituaaleista, erityisesti pyrkimyksestä onnellisuuteen ja harmoniseen elämään sekä ajattoman luonnonviisauden hyödyntämisestä.

Uusi teos sisältää vahvoja viitteitä huni kuin -yhteisön kulttuuriin sekä symbolisella että konkreettisella tavalla. Värikkäällä, käsin virkatulla puuvillakudoksella katettu rakenne on saanut muotonsa boakäärmeen päästä. Boa on tärkeä opastava ja voimaa antava eläin. Taustalla on myös ajatus huni kuin -kylien yhteisöllisestä tilasta, jota käytetään juhliin ja rituaaleihin. Neto on luonut kokoontumispaikan keskelle näyttelyään.

Tilateos sisältää samoja elementtejä, joita Neto on taiteessaan työstänyt jo yli 20 vuotta: ihmisen ja luonnon ykseys, aistillisuus, kokemuksellisuus ja positiivisen energian luominen. Näyttely on myös Neton kannanotto alkuperäiskansojen oikeuksien ja perinteiden kunnioittamisen puolesta sekä kulttuurisen erilaisuuden arvostamisesta.

Kiasman toteuttama näyttely, joka sisältää teoksia vuosilta 2009-2016, on Neton ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Aiemmin Neton yksittäisiä teoksia on ollut esillä ryhmänäyttelyissä Kiasmassa.