Alfredo Jaar

Kansainvälisesti tunnustetun taiteilijan vaikuttavat teokset avaavat silmät ja herättävät ajattelemaan.

  • 11.4.–7.9.2014

Kun runous ei riitä

Ensisijainen teema Alfredo Jaarin suurissa installaatioissa, elokuvissa, valokuvissa, esineissä ja neonvaloteoksissa on ihmisen ja yhteiskunnan moraali – ihmisen vastuu omasta ja muiden kohtalosta. Museon kahdessa kerroksessa esiteltävä retrospektiivinen näyttely sisältää runsaat 40 teosta vuosilta 1974-2014. Mukana ovat sellaiset uraauurtavat teokset kuin Lament of ImagesThe Silence of Nduwayezu ja The Sound of Silence.

Tätä näyttelyä varten Kiasma toteuttaa uudelleen Miljoona Suomen passia –teoksen, Jaarin historiallisen maamerkin, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä vuonna 1995.

Alfredo Jaar on syntynyt Chilessä vuonna 1956 ja asunut New Yorkissa vuodesta 1982 lähtien. Taiteilija, arkkitehti ja elokuvantekijä on kerännyt kansainvälistä tunnustusta installaatioillaan ja julkisilla kannanotoillaan ympäri maailman. Aiemmin hänen teoksiaan on nähty mm. Ars–näyttelyissä 1995 ja 2011 sekä vuonna 2011 Turun saaristossa osana kulttuuripääkaupunkivuotta.

Näyttelyn vastaava kuraattori on museonjohtaja Pirkko Siitari. Näyttelyn nimi Kun runous ei riitä (Tonight No Poetry Will Serve) on taiteilijalle merkittävän inspiraation lähteen, edesmenneen amerikkalaisen runoilijan Adrienne Richin (1929-2012) runon otsikko. Samanniminen näyttelyjulkaisu sisältää kahdeksan uutta merkittävää esseetä sekä taiteilijan ja Pirkko Siitarin välisen keskustelun.