Sanomalehti taiteellisen ilmaisun alustana
PBFF (Photobooks from Finland) on kutsunut viisi taiteilijaa tekemään julkaisuja sanomalehtiformaatissa osana heidän taiteellista työskentelyään. Suomessa toimivat taiteilijat ovat laaja-alaisesti kuvataiteen kentältä. Hankkeen tavoitteena on hyödyntää sanomalehtiformaatin mahdollisuuksia taiteellisen ilmaisun julkaisualustana.
Itsenäiset sanomalehdet julkaistaan ja ne ovat ostettavissa PBFF-yhteisön Kiasman edustalle sijoitetusta sanomalehtiautomaatista URB22 -festivaalin ajan.
PBFF
PBFF on vuonna 2014 perustettu yhteisö, joka edistää suomalaista sekä Suomessa tehtyä valokuvataidekirjallisuutta arkistoimalla ja esittelemällä sitä kansallisesti sekä kansainvälisesti.
Taiteilijat
Emilia Tanner / 3.6.–4.6.2022
Emilia Tanner (s. 1990) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Emilia käyttää töissään usein materiaalinaan paperia käsitellessään ajan, katoavaisuuden ja havainnoinnin teemoja. Hän lähestyy paperia kolmiulotteisena materiaalina, jota on mahdollista muovata, kuluttaa ja veistää.
Viime aikoina Tanner on keskittynyt installaatioihin sekä valon parissa työskentelyyn. Etäisyyksien havainnointi, uteliaisuus, toisto ja uuden löytäminen ovat keskeisessä roolissa hänen taiteellisessa ajattelussaan.
Felix Bardy / 5.6.–6.6.2022
Felix Bardy (s. 1998) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen pääasialliset työskentelymetodinsa ovat valokuvaaminen ja maalaminen. ”Lähestyn taiteen tekemistä kuvajournalismin keinoin. Haluan tallentaa aikaa, jossa elämme”, hän sanoo.
Viimeaikaisissa teoksissaan hän on maalannut kulutuskulttuurin orjuuttamaa, jopa dystooppista kuvaa maailmasta.”Minua kiehtoo kyberpunkiin vivahtava ajatus turmeltuneesta tulevaisuudesta. Maalaan maailmanloppua muistuttavia maisemia sekä kuvaan asioita, jotka vievät kohti tuhoa.”
Itsetutkiskelulla on tärkeä rooli Bardyn työskentelyssä – mitä hän priorisoi ja mitä pitää tärkeänä.
Hikari Nishida / 7.6.–8.6.2022
Hikari Nishida (s. 1997) on Helsingissä asuva taiteilija. Hän on opiskellut sanomalehden julkaisua taiteen muotona ranskalaisessa La Haute Ecole des Arts du Rhin -taidekoulussa.
Nishidan taiteellinen työskentely koostuu julkaisemisesta, instaallaatiotaiteesta ja kokeellisten taidealustojen luomisesta. Hänen teoksiaan on esitelty Kosmisessa (Suomi), Publicsissa (Suomi), The Tokyo Art Book Fair -tapahtumassa (Japani), Saint Remi -museossa (Ranska) sekä jaettu Helsingin Sanomissa ja Kunstkritikissä.
Nishida on perustanut Suomeen voittoa tavoittelematon The Temporary Bookshelf -kirjakaupan, joka on tarkoitettu omakustannejulkaisuille.
Tanja Koljonen / 9.6.–10.6.2022
Tanja Koljonen (s. 1981) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui valokuvataiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2014. Tällä hetkellä Koljonen opiskelee taidegrafiikkaa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Häntä kiinnostaa kuvan ja sanan välinen suhde, kielen visuaalisuus sekä merkitysten liikkuvuus. Hänen teoksensa ovat usein valokuvia, grafiikan vedoksia sekä taiteilijakirjoja.
Tatu Gustafsson / 11.–12.6.
Tatu Gustafsson (s.1979) työskentelee muun muassa kelikameroiden, lainattujen esineiden ja käsitteiden kanssa. Gustafssonin työskentely tunnustelee teknologioita, itsestäänselvyyksiä ja suhteita, jotka muodostavat hierarkioita.
Yhteistyö
Sanomalehtiautomaatti -hanke on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella sekä yhteistyössä URB22 -festivaalin kanssa.