Uusia teoksia kokoelmiin

Vuoden 2017 aikana Kiasman kokoelmiin hankittiin noin 70 teosta yli 50 taiteilijalta. Joukossa on niin kotimaisia kuin kansainvälisiä tekijöitä.

Kiasma hankkii usein teoksia omista näyttelyistään. Yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja maailman poliittiseen tilanteeseen teoksissaan tarttuvan Mona Hatoumin näyttelystä (7.10.2016 – 26.2.2017) ostettiin puuvillasta ja manillakuidusta valmistettu Projection (2006). Teoksessa maailmankartta on kuvattu ns. Petersin projektiossa. Siinä mantereet näkyvät todellisissa suhteissa, tosin kuin useimmissa kartoissa, joissa pohjoinen pallonpuolisko näyttäytyy todellisuutta suuremmalta.

Muita hankintoja olivat muun muassa Charlotta Östlundin kolme teosta, Nahanluonti (2017), Kimppu (2016) ja Pokaali (2017). Pienten veistosten keskeinen materiaali on kasvinosat. Herkkiä materiaaleja teoksissaan käyttävä Östlund on kiinnostunut pysyvyyden ja hetkellisyyden suhteesta. Timo Anderssonin näyttelystä hankittiin kaksi maalausta, Abyss ja Mirror World (2016–17). Maalauksen, veiston ja äänen keinoin työskentelevä Andersson on maalannut teokset ruiskumaalilla harvasilmäiselle verkolle. Annika Rauhalan monikanavainen mediataiteen teos Jouha (2017) on kuvaus virkavallan ja mielenosoittajien kohtaamisesta. Lisäksi kokoelmiin hankittiin Outi Pieskin installaatio Our land, Our Running Colours (2015).

Kokoelmiin hankitaan vuosittain kotimaisen taiteen lisäksi kansainvälisiltä tekijöiltä. Venäläisen Sasha Pirogovan teosta MONO (2016) ei ole vielä esitetty Suomessa. Taiteilija osallistui Venetsian biennaaliin Venäjän edustajana 2017.

Keväällä 2017 avautuneesta ARS17-näyttelystä hankittiin kokoelmiin useita teoksia, mm. Nina Canellilta, Melanie Gilliganilta, Hito Steyerlilta ja Anna Uddenbergilta. Näyttelyyn osallistuneista kotimaisista taiteilijoista kokoelmiin hankittiin mm Reija Meriläisen ja Tuomas A. Laitisen teokset. Lisäksi Kiasma sai lahjoituksena ARS17 mukana olleen Ed Atkinsin teoksen Safe Conduct (2016). Kiasman ystävät lahjoittivat Nandita Kumarin teoksen kokoelmiin.

Lista vuoden 2017 teoshankinnoista