Kiasma Tukisäätiö

Kiasma Tukisäätiö on itsenäinen säätiö, joka tukee taloudellisesti Kiasman näyttely- ja julkaisutoimintaa ja kasvattaa museon teoskokoelmaa lahjoituksilla ja keräämillään varoilla. Kiasma Tukisäätiö on perustettu vuonna 2008.

Monta tapaa tukea

Voit tukea toimintaamme osallistumalla varainkeräystilaisuuksiimme, lahjoittamalla, kampanjayhteistyöllä ja testamenttilahjoituksin. Yhdessä mahdollistamme elämykset nykytaiteen parissa. Yhteisöjen säätiölle antamat lahjoitukset ovat myös lahjoittajien verotuksessa vähennyskelpoisia.

Varainhankinta

Kiasma Tukisäätiön varainhankinnan kulmakivenä ovat vapaaehtoisvoimin ja yrityssponsoroinnilla toteutettavat varainkeruutapahtumat. Gaalaillalliset, Keräilijän kodissa -tilaisuudet ja muut vastaavat tapahtumat ovat myös vahvistaneet viestiä nykytaiteen museo Kiasman tukemisen tärkeydestä. Tukisäätiö lämpimästi kiittää niitä yksityishenkilöitä ja yrityksiä, jotka ovat lahjoituksin tukeneet tarkoitustamme.

Grafiikansalkku

Kiasma Tukisäätiön tuottama grafiikansalkku sisältää teokset neljältä suomalaiselta nykytaiteilijalta. Taiteilijat ovat Karoliina Hellberg, Henna Jula, Elina Merenmies ja Kim Somervuori. Salkun myynnistä saatavilla tuloilla Tukisäätiö ostaa ARS22-näyttelystä teoksen, joka lahjoitetaan Kiasman ja Kansallisgallerian kokoelmaan.

Teokset ovat nähtävillä Kiasma Caféssa. Kiasma Edition I -salkun hinta on 1600 € (sis. alv 10 %)

Grafiikansalkun voi tilata Kiasma Tukisäätiöstä kiasmatukisaatio@kiasma.fi tai lomakkeella. Tilauksen ja maksun jälkeen salkun voi noutaa maksutositetta vastaan Kiasmasta sopimalla ajan sähköpostilla. Salkku voidaan myös toimittaa pyydettyyn osoitteeseen lähetillä, jolloin laskuun lisätään toimituskulut.

Tilaa grafiikansalkku tästä

Kiasma Edition I – Kiasman tukisäätiön grafiikansalkku 2022

Kim Somervuori

Kim Somervuoren taide syntyy erilaisten ainesten yhdistelemisestä. Hänen maalauksissaan ja kollaasiteoksissaan on usein viitteitä graffiti- ja skeittauskulttuuriin, musiikkiin ja taidehistoriaan. Materiaaleissa yhdistyvät vanhat, kuluneet ja löydetyt ainekset sekä taidolla toteutetut ekspressiiviset pinnat ja värialueet.

Kiasma Edition I -grafiikansalkkuun Somervuori on toteuttanut vedoksen, jossa värikkäät kirjainmuodot koristavat tummanpuhuvan hattupäisen hahmon asua. Graffiti- ja hip hop -kulttuureista inspiraationsa saanut hahmo ilmentää myös taiteilijan kiinnostusta kirjallisuuteen ja sanoihin.

Kim Somervuori (s. 1975) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Somervuoren teoksia löytyy muiden muassa Nykytaiteen museo Kiasman ja Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista.

Kati Kivinen, intendentti, Nykytaiteen museo Kiasma

Henna Jula

Henna Julan teokset ovat voimakkaan värikkäitä ja ekspressiivisiä. Maalauksissa siveltimenvedot ja erilaiset väriaineen valumat sekoittuvat usein luontoaiheiden kanssa. Myös veden heijastukset, sen virtaavuus ja materiaalisuus ovat Julan teoksissaan voimakkaasti läsnä.

Kiasma Tukisäätiön grafiikan salkun Kasvikeho (Plant Body, Växtkropp) -teoksessa Jula pyrki välittämään offset-litografiatekniikalla maalauksista tuttuja nestemäisiä ja leviäviä jälkiä. Vaikutelman saavuttaakseen on käytetty kuutta eri laattaa. Kasvikehossa yhdistyy orgaaninen muoto ja vesi, teosnimi kuljettaa ajattelemaan olentoja ja erilaisia kehoja. Jula kertoo, miten hänelle ”sana ‘kasvi’ merkitsee jatkuvaa muodonmuutosta, kukoistamisen ja lahoamisen kierrettä. Kasvikehot, kuten mekin, elävät vetisessä ympäristössä.”

Jula (s. 1990, Turku) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Vuonna 2020 hän oli mukana Seppo Fräntin kokoelmaa esittelevässä Hullu rakkaus -näyttelyssä Kiasmassa ja piti yksityisnäyttelyn Porvoon taidehallissa.

Saara Hacklin, amanuenssi, Nykytaiteen museo Kiasma

Elina Merenmies

Elina Merenmiehen taidokkaat ja herkät maalaukset ja piirustukset avaavat näkymiä taiteilijan luomaan myyttiseen ja mystiseen maailmaan, joka on samaan aikaan kiehtova ja kaunis, mutta myös outo ja pelottava.

Merenmies ammentaa ekspressiiviseen ja yksityiskohtaisen tarkkaan ilmaisuunsa niin taidehistoriasta kuin myös ortodoksisesta uskosta. Viivan käyttäjänä Merenmies on vertaansa vailla; hänen piirroksissaan ja grafiikan teoksissaan viiva on rikas ja ilmaisuvoimainen. Taiteilija on kuvannut itse piirrostekniikkaansa, jossa jokaisella eleellä on peruuttamattomuudessaan tarkoitus, kuinka viivan rytmi ja yllättävyys vievät teosta kohti tuntematonta päämäärää.

Elina Merenmies (s. 1967) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1999. Merenmiehen teoksia löytyy useista keskeisistä yksityisistä ja julkisista kotimaisista ja pohjoismaisista taidekokoelmista.

Kati Kivinen, intendentti, Nykytaiteen museo Kiasma

Karoliina Hellberg

Karoliina Hellbergin työskentelee maalauksen ja piirrosten parissa. Hänen tunnetaan suurikokoisista ja runsailla yksityiskohdilla herkuttelevista interiöörimaalauksista, mutta myös taidokkaista pienistä piirroksista. Viime vuosina Hellberg on laajentanut työskentelyään tilalliseen suuntaan toteuttamalla näyttelyihin lito-tekniikalla tapettimaisia suuria vedoksia.

Kiasma Edition I -grafiikansalkkuun Hellberg on toteuttanut The Middle Part -teoksen (2021). Siinä avautuu porteista näkymä puutarhaan – tai toisin päin, ulos vihreiden puiden reunustamalle tielle. Teoksen nimi viittaa keskitien aaveeseen. Tämä haaveiden tai aaveiden teema on ollut läsnä Hellbergin työssä jo aiemmin aina Kuvataideakatemian lopputyöstä lähtien. Esteettinen haamu voi olla jokin salaisuus tai muisto. Se luo jännitettä teoksen
tunnelmaan.

Karoliina Hellberg (s. 1987, Porvoo) on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta
vuonna 2015. Hellberg sai Didrichsenin taidemuseon Pro Arte -tunnustuksen vuonna 2019. Hellbergin teoksia on Didrichsenin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Saara Hacklin, amanuenssi, Nykytaiteen museo Kiasma

Taidelahjoitukset

Kiasma Tukisäätiö on lahjoittanut Kiasmalle merkittäviä koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia, joita museo on toivonut kokoelmiinsa, mutta joita hankintamäärärahat eivät ole mahdollistaneet. Lisäksi säätiö on tukenut taidejulkaisujen toteuttamista sekä näyttely- ja ohjelmistoprojekteja.

Kiasma Tukisäätiö on tukenut Kiasman toimintaa ja taidekokoelman kartuttamista seuraavasti

Lahjoitetut teokset

2019 nabbteeri: Ethnographies of a homespun spinelessness cult and other neighbourly relations, 2019

2018 Torbjørn Rødland: Between Fork and Ladder, 2018

2011 Sebastian Errazuriz: Opera d’Inferno, 2011

2010 Eija-Liisa Ahtila: Marian ilmestys, 2010

2009 Matti Kujasalo: Maalaus, 2009

2008 Eija-Liisa Ahtila: Missä on missä?, 2008

Muu tuki

2018 Elokuun pitkät perjantait. Ohjelmallisen ilta-aukioloajan mahdollistaminen.

Lahjoitus Kansallisgallerian varainhankintakampanjaan.

2012 Camouflage-näyttelykirjan tuotannon tukeminen.

2009 Ola Kolehmaisen teoksen Daavid ja Goljat -sommitelma tuotannon tukeminen

Hallitus

Tukisäätiötä johtaa hallitus, jonka jäsenet valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Hallituksen jäsenet

 • Pekka Lehtinen (puheenjohtaja)
 • Leevi Haapala
 • Kyösti Kakkonen
 • Juhani Lemmetti
 • Max Mickelsson (varapuheenjohtaja)
 • Riitta Nelimarkka
 • Salla Pöyry
 • Jyri Sarpaniemi
 • Ari Tolppanen
 • Iiris Ulin
 • Poju Zabludowicz

Lisätietoja ja yhteydenotot

Puheenjohtaja Pekka Lehtinen
pekkalehtinen2016@gmail.com

Assistentti Elina Pekkilä
kiasmatukisaatio@kiasma.fi