URB 07

Kiasmassa kahdeksatta kertaa järjestettävä kansainvälinen urbaanin taiteen festivaali tarjoaa teatteria, tanssia ja elokuvia sekä mahdollisuuden törmätä urbaaneihin taidemuotoihin yllättävissä paikoissa; esimerkiksi äänitaidetta Sörnäisten metroasemalla.

  • 1.8.–12.8.2007

URB valtaa Helsingin kahdeksatta kertaa. Festivaalin ohjelma tarjoaa tänäkin vuonna vahvoja esityksiä urbaanin taiteen kärkinimiltä. Ranskasta, Saksasta ja USA:sta saapuvat taiteilijat ovat keränneet mainetta uusia uria aukovilla ja temaattisesti ajankohtaisilla esityksillään. Ne tarjoavat uusia ja kriittisiä näkökulmia mm. katutanssin esitysmuotoihin, kulttuurisiin identiteetteihin ja ajankohtaisiin maailmanpoliittisiin kriiseihin.

Avajaisesityksessä nähdään kaksi erilaista ranskalaista katutanssisooloa. Algerialaistaustainen Hamid Ben Mahi kertoo soolossaan koskettavaa henkilökohtaista historiaansa, jonka merkitykset laajenevat yleiseen ja lähihistoriaan. Emilie Sudren tanssiteos käsittelee puolestaan kulttuuri-identiteettiä ja naiseutta. Avajaispäivänä tamperelainen Swaeg-ryhmä tekee kollaasiteosta Kiasman ensimmäisessä kerroksessa ja soittaa levyjä Café Kiasmassa.

Avajaisten jälkeen on luvassa lisää kärkitason kotimaista ja ulkomaista urbaania tanssia, Black Soilhip hop -dokumentteja, sanataidetta, klubeja ja erilaisia kaupunkitapahtumia ympäri keskustaa. Amerikkalaisen spoken word eturivin artistin Jerry Quickleyn esitys ei varmasti unohdu festivaalin jälkeenkään, sillä se tuo Irakin sodan väkivaltaisuuden ja absurdiuden jokaisen iholle.

URB 07 tarjoaa mahdollisuuden kohdata taidetta myös metroasemalla, puistossa, kadulla ja kauppakeskuksessa. Taiteen kohtaaminen arjen ja kaupunkielämän keskellä on aina arvaamatonta. URB aloitti vuosia sitten ilmaisilla ulkoilmatapahtumilla, jotka toivat eloa kesäiseen kaupunkiin. Tänäkin vuonna URB huipentuu katujuhlaan Kiasman ympäristössä.

Tämän vuoden ohjelma heijastelee myös viime vuonna käynnistynyttä URB kiertueella -projektia. Joukko kotimaisia taiteilijoita on kiertänyt syksyn ja kevään aikana eri puolella Suomea opettaen ja esiintyen. Kiertue on toiminut uusien kohtaamisten ja yhteistöiden hautomona, ja palatessaan Helsinkiin se tuo mukanaan ilahduttavan määrän uusia kotimaisia tekijöitä.

Yllätykset kuuluvat URB-festivaaliin ja niitä on jälleen luvassa. Esimerkiksi festivaaleille osallistumisensa juuri vahvistanut kuubalainen Randi Acosta esiintyy sunnuntaina 5.8. elokuvien jälkeen after partyssa Dubrovnikissa.