URB 17: Leikkiä todella

URB on Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen urbaanin taiteen ja kulttuurin festivaali, joka esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin.

  • 2.8.–10.8.2017

URB-festivaali

URB17-festivaalin otsikko ’Leikkiä todella’ viittaa taiteen tapaan lähestyä maailmaamme, kysyen sen toisenlaisen järjestäytymisen mahdollisuutta, sekä ehdottaen muutoksia tapaamme mieltää sitä ja löytää siitä mielekkyyttä. Kyse on yleisesti ja usein tiedostamatta hyväksyttyjen kulttuuristen kertomusten ja identiteettien kriittisestä tarkastelusta ja rakentavasta ravistelusta.

URB tekee tilaa keskeneräisyydelle, mahdollistaa kokeiluja sekä yhdistää yhteisöjä, taiteilijoita ja toimijoita. Festivaalin tapahtumat levittäytyvät museosta ja teattereista erilaisiin kaupunkitiloihin, kysyen millä ehdoilla ja kenelle urbaani taide voi olla olemassa.

Ohjelma

URB LAB: Sébastien Ramirez, Niskanen & Salo

Kiasma-teatteri 22.6. Avoimet ovet klo 13–16

Sébastien Ramirez (liike), Mark Niskanen (ääni ja video) ja Jani-Matti Salo (valo ja video) kokoontuvat nelipäiväiseen URB LAB -residenssiin Kiasma-teatteriin 19.–22.6. Residenssin viimeisenä päivänä yleisö on tervetullut seuraamaan taiteilijakolmikon työskentelyä vuorovaikutteisen nykyteknologian sekä katutanssiin pohjautuvan liikekielen parissa.

URB LAB

URB LAB on URB-festivaalin tarjoama residenssialusta kokeiluille, tutkimukselle sekä uusien ideoiden ja konseptien parissa leikkimiselle. URB LAB rohkaisee uudenlaista ajattelua ja tapoja tehdä projekteja ilman teostuotantopainetta. Lisäksi se tarjoaa yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden seurata teosten kehittymistä ja nähdä taiteellisten prosessien kulissien taakse.

Niskanen & Salo: Palmudisko

Kiasman seminaari-tila 2.–10.8. Installaatio avoinna museon aukioloaikoina

Jamppa ja Mark leikkivät projektoreilla. Bert ja Lindsey tulevat kylään.

Teos syntyi vahingossa.

Palmudisko on installaatio, joka rakentuu videoprojisoinnista, äänestä ja kasveista.

Mark Niskanen ja Jani-Matti Salo ovat työskennelleet interaktiivisten installaatioiden parissa pääosin Yhdysvalloissa vuodesta 2015 alkaen. Projektia ovat tukeneet Mana Contemporary (USA) ja Suomen Kulttuurirahasto.

Toinen keskus: Pasila

2.8. klo 17, 3.8. klo 17, 4.8. klo 17 + 21
Kääntöpöytä, Pasila
Liput 15/12 €

Toinen keskus on sarja paikkasidonnaisia esityksiä, jotka käsittelevät kaupunkilaisen suhdetta luontoon.

Toinen keskus: Pasila vie osallistujat leikkisälle luontoretkelle piilotettuun Pasilaan elokuisena iltapäivänä. Hanna-Kaisa Tiaisen konseptoima esitys kysyy, millaisessa kaupungissa elämme, ja millaisessa kaupungissa haluaisimme elää. Toinen keskus: Pasila yrittää löytää tapoja olla omavarainen urbaanissa ympäristössä ja laajentaa empatian piiriä salaatteihin ja niiden yli.

Työryhmä: Hanna-Kaisa Tiainen, Micha Goldberg, Kääntöpöydän kasvit ja eläimet, Viljami Lehtonen, Veera-Maija Murtola

W A U H A U S: The Church of Internet

2.8. klo 19, 3.8. klo 19, 4.8. klo 19, 5.8. klo 15, Kiasma-teatteri
Liput 15/12 €

Saavutamme pian hetken, jossa kuolleiden käyttäjien someprofiileja on enemmän kuin elävien.

Kulttuurinen suhteemme kuolemaan on saanut viime aikoina uuden lisäyksen: yhä kasvava joukko vainajia jättää jälkeensä suuren määrän digitaalista sisältöä – kuten sosiaalisen median profiileja – joka säilyy verkossa myös heidän kuolemansa jälkeen. On monimutkainen kysymys, miten näitä tietoja tulisi käsitellä hienovaraisesti, [eikä ole olemassa] selkeitä käytäntöjä siitä, mitä edesmenneiden käyttäjien [datalle] tapahtuu. – Wikipedia 9.5.2017

The Church of Internet on peli, jota yleisö pelaa yhdessä. Pelistä muodostuu muistojuhla, jossa etsimme uusia suremisen, muistamisen ja juhlistamisen tapoja internetin lävistämässä ajassa. Se on mahdollisuus kohdata kysymyksiä empatiasta digitaalisessa kanssakäymisessä ja siitä, mitä kaikkea meistä jää jälkeemme.

Internet ei unohda.

The Church of Internet on osa Kiasma-teatterin ARS17-ohjelmistoa.

Työryhmä: Samuli Laine, Jussi Matikainen, Aku Meriläinen & Jarkko Partanen

Ima Iduozee: Garden of Eden

3.8. klo 19, 4.8. klo 19, 7.8. klo 19, Stoa.
Liput 15/12 €

Garden of Eden on muuttuva, täynnä peitenimiä ja väestönlaskentaa uhmaavia luokituksia. Sillä ei ole osoitetta eikä puhelinnumeroa, ei tiettyä alaa tai kutsumusta.

Garden of Eden on intersukupuolinen, moniselitteinen, syvä ja ainaisessa muutoksessa.

Garden of Eden torjuu määritelmät, jotka ovat luonteenomaisia olemassa oleville rooleille ja kategorioille. Ainoastaan sekoittamalla, sulauttamalla ja uudistamalla nuo oletetut luokitukset meille jää toivo vapautuksesta.

Garden of Eden on teos, joka on omistettu kahdelle keholle, jotka vaeltavat kadonneen paratiisin koreografisessa maisemassa.  

Työryhmä: Ima Iduozee, Esete Sutinen, Erno Aaltonen, YSI, Laura Väinölä

Pakui Hardware: Creatures of Habit

5.8.–3.9. SIC
Avajaiset 4.8. klo 18–21

Omistaudumme henkiselle ja kulttuuriselle kasvulle, kehittämään luovuuttamme ja fyysistä kuntoamme uppoutuen joutenoloon samalla kun robotit säntäilevät ympäriinsä hoitaen päivittäiset työmme ja rutiinimme. Tämä automatisaation fantasia on kaikille tuttu. Se tosin on, tietenkin, vain pienen tulevaisuuden post-työväenluokan osan saavutettavissa. Mutta olemmeko edes valmiita luopumaan työstä, kun se on jo vuosisatoja ollut ’menestyksen’ ylläpitävä voima ja tärkein mittari? Vitsin mukaan on olemassa kolme asiaa, joita voi katsella loputtomasti: tuli, vesi ja toisten ihmisten työnteko. Olemmeko valmiita olemaan robotisoitujen ruumiiden hypnotisoivien koreografioiden ja algoritmeihin pohjautuvien päätösten vauhdin sivustakatsojia?

Yhteistyössä: URB-festivaali & SIC

Lado Darakhvelidze: Cooking The New Planet

5.8.–1.10. Avajaiset 5.8. klo 17, Alkovi.

Alkoviin installoidaan radikaali, dramaattinen verho. Teos rinnastaa historiallis-poliittisia henkilöitä ja ikonisia kuvia tämän ajan visuaalisen kulttuurin ja median hahmoihin. Ideologisesti ja poliittisesti latautuneet kuvat yhdistyvät massa- ja sosiaalisen median allegorioihin, niihin perustyökaluihin, jotka nykypäivänä ”keittävät” maailmankuvamme ja mielipiteemme. Kuvien taustana toimiva raskas samettiverho saa katsojat pohtimaan, mitä se peittää – samalla tavalla kuin kyseenalaistamme, mitä manipuloivat mediastrategiat, poliittiset agendat ja niiden luomat lukuisat todellisuudet peittävät.

Lado Darakhvelidze (s. 1977 Kutaisi, Georgia) asuu ja työskentelee Arnhemissa, Alankomaissa. Darakhvelidzen taiteellinen työskentely keskittyy ensisijaisesti informaation ilmiöihin, mediaan ja sen sosiopoliittiseen vaikutukseen. Hän käsittelee työssään sosiaalisia ja poliittisia muutoksia, joita hän kuvaa omakohtaisten kertomusten kautta.

Teos liittyy Anna Bitkinan ja Maria Veitsin (Creative Association of Curators TOK) kuratoimaan States of Control -hankkeeseen, joka käsittelee nykyistä ja historiallista mediatodellisuutta, propagandaa ja totuuden jälkeistä aikaa. States of Control -näyttely järjestetään Alkovissa ja Galleria Augustassa Suomenlinnassa, jossa näyttely on avoinna 17.8.–1.10.2017.

Hiljaiset tanssit

5.8. klo 18–6.8. klo 18, Sorbus.

Hiljaiset tanssit on kestollinen tanssiesitys, joka syntyi tarpeesta tutkia ja tehdä eroa oman tanssin ja esittävän tanssin välille. Esityksessä tanssijat valitsevat itsellensä noin tunnin verran musiikkia, laittavat kuulokkeet korviin, sulkevat silmänsä ja antautuvat musiikin ja tanssin vietäväksi.

Teos tutkii sitä, miten käsitämme oman tanssimme ja miten haluamme esiintyä tanssilla. Hiljaiset tanssit on moniääninen ja -muotoinen projekti, jossa esiintyjäjoukko edustaa tanssia yhteiskunnallisesti ja taiteellisesti mahdollisimman laajalta spektriltä. Kunkin esiintyjän käsitys ja kokemus tanssista, hänen suhteensa musiikkivalintaansa ja esiintymiseen, tekevät jokaisesta yksittäisestä esityksestä ainutlaatuisen.

Hiljaiset tanssit esitetään 24 tunnin yhtäjaksoisena teoksena 24 tanssijan voimin Sorbus-galleriassa 5.-6.8. Teos alkaa lauantai-iltana kello 18 ja loppuu sunnuntai-iltana kello 18. Kestollisuudellaan esitys asettuu osaksi ympäröivän kaupungin pulssia.

Työryhmä: Wilhelm Blomberg, Maja Hannisdal, Ilmari Karhu, Sindri Runudde sekä 24 esiintyjää eri taustoista

Ateria

8.–10.8., Kiasma.

Aalto-yliopiston ViCCA (Visual Culture and Contemporary Art) -maisteriohjelman opiskelijat järjestävät Kiasman nurmelle Aterian, sarjan teoksia ja yhteisöllisiä aterioita. Kolmipäiväinen tapahtumasarja koostuu kokoontumisista, keskusteluista, interventioista, osallistavasta toiminnasta ja performansseista sekä tietysti ruoasta.

Mihail Kaluzhski: Like it, Fake it

8.8. klo 19, Galleria Augusta.

Venäläisen näytelmäkirjailija ja journalisti Mihail Kaluzhskin käsikirjoittama esitys Like it, Fake it käsittelee taidetta ja mediaa totuuden jälkeisessä ajassa: mitä tapahtuu, kun taiteilija astuu vihamieliseen kulttuuriseen ja poliittiseen kontekstiin?

Biniyam: ”BABY WE CHANGING CULTURE” / Listening Party

9.8. klo 20, 10.8. klo 20, Kiasma-teatteri.
Liput 15/12 €

Introduction to Biniyam

Maailman ensi-ilta Biniyamin uudelle syksyllä julkaistavalle projektille.

”Tää ei oo tavallinen keikka. Tuu kattoo miten musta poika lentää”

MOODBOARD

Ferrarin konepelti, tanssi, virtuaalitodellisuudet, Crash Bandicoot 3: Warped, Addis Ababa, tulevaisuus, ”I feel like Prince”.

Työpajat

Sävellystyöpaja – Puhos ♡ People

5.8. klo 21, Puhos.

URB-festivaali tukee osana Puhos ♡ People -tapahtumaa järjestettävää yhteisölähtöistä sävellystyöpajaa, jonka ohjaa säveltäjä ja pianisti Pekka Toivonen. Työpajoihin osallistuu musiikista kiinnostuneita tai jonkin verran kokemusta omaavia Itä-Helsingin alueen nuoria. Pajoissa toteutetaan yhdessä nuorten kanssa sävellys- ja sovitustyö, joka kantaesitetään kaikille avoimessa tilassa, Puhos-ostoskeskuksen keskellä.

Työpajoihin osallistuvat nuoret tulevat Puhos ♡ People -tapahtuman pääyhteistyökumppanin Badbaado ry:n kautta. Badbaado ry on nuorisojärjestö, joka työskentelee Itä-Helsingin alueen syrjäytymisvaarassa olevien tai syrjäytyneiden ulkomaisia kotikieliä puhuvien nuorten kanssa.

Työpajassa tutkitaan eri kulttuuritaustaisten ihmisten musiikillisia juuria ja perinteitä, joiden pohjalta pajassa tuotetaan ääniteos, jossa suomalainen musiikki syntyy yhä uudestaan. Kesäillassa musisoivat yllätysesiintyjät ja länsimaiseen perinteeseen kuulumattomat soittimet.

Puhos ♡ People on Puhoksella toimivien yhteisöjen yhdessä rakentama kulttuuritapahtuma, jonka tavoitteena on tukea Helsingin Itäkeskuksessa sijaitsevan Puhos-ostoskeskuksen alueen kulttuurista aktivoitumista sekä tunnettuutta.

Jakob Ampe & Pol Heyvaert: Wild Life FM

8.–9.8., päivittäin klo 10–16, Annantalo.

Muusikko Jakob Ampe ja ohjaaja Pol Heyvaert vetävät URB-festivaalin aikana Wild Life FM -työpajan 15-20-vuotiaille nuorille, jotka kirjoittavat biisejä, esittävät omia laulujaan tai tuottavat musiikkia jossain muussa muodossa. Kaksipäiväisen työpajan aikana osallistujat tekevät oman podcastin / radio-ohjelman.

Festivaalia tukevat

Helsingin kulttuurikeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhteistyössä

Alkovi, Annantalo, HIAP – Helsinki International Artist Programme, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu, Puhos ♡ People, Sorbus, Stoa, SIC