URB 10

Urbaanin taiteen festivaali. Kiasma-teatterin URB-festivaalilla nähdään ja koetaan kaupunkitaidetta monesta kulmasta.

  • 30.7.–8.8.2010
Liput: maksullinen

URB 10 -festivaalin avajaisesityksenä nähdään teinienergiaa potkiva ja puhkuva FML (Fuck My Life). Belgialaisen teatteriohjaaja Pol Heyvaertin ja dramaturgi Bart Capellen yhdessä irlantilaisten ja suomalaisten 16-21-vuotiaiden nuorten kanssa tekemä teatteriesitys käsittelee identiteetin rakentumista ja romuttumista yhä haasteellisemmassa, onneen painostavassa nykyajassa.

Toisena ulkomaisena vierailuesityksenä on katalonialaisen teatteriohjaaja Roger Bernatin Domini Públic. Kampin Narinkkatorilla tapahtuva Domini Públic on teatteriesitys hauskan sosiaalisen pelin muodossa. Se on kuin suurikokoinen lautapeli, jonka katsoja-osallistujat ovat samalla sen esiintyjiä.

URB-festivaalin ja Galleria Huudon taiteilijoiden yhteistyössä tuottama kaupunkitaidekokonaisuus Uljas Urbaani Unelma esittäytyy Galleria Huudossa, Kiasmassa, Stoassa,Dubrovnikissa ja kaupunki-tilassa. Taiteilijat tekevät aktioita ja performansseja kaupungissa ja työpajoja pakolaisten vastaanotto-keskuksen turvapaikanhakijoiden kanssa. Näyttelyissä, performansseissa ja työpajassa käsitellään yhteisöllistä kaupunkitilaa ja kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa elinympäristöönsä.

Kiasma-teatterin yhteisillassa kahden suomalaisen koreografin teokset sekoittavat tanssia, teatteria ja musiikkia. Koreografi Arja Tiilin United Snakes -ryhmä yhdistelee esitysdemossaan mm. tilasto-tiedettä, breikkausta, sotadokumenttivideoita, räppiä ja 70-luvun discotanssikoulua. Koreografi Satu Tuomiston ja monitaitoisen työryhmän humoristisessa ja koskettavassa Säätö-teoksessa käsitellään ihmissuhdekiemuroita nyky- ja katutanssin keinoin, sambaorkesterin säestämänä.

Stoan näyttämöllä nähdään katutanssin nousevia kotimaisia ja kansainvälisiä huipputekijöitä. Suomalaiset Urban Movements Company ja Badass Crew näyttävät millä taito- ja tyylitasolla suomalaisessa katutanssissa tällä hetkellä liikutaan. Korealainen Monster Woo Family tuo näyttämölle Kalifornian jengikulttuurin uhosta ja energiasta liikekielensä ammentavaa krumping-tanssia. Ranskalaisten Sébastien Ramirezin ja Honji Wangin tarkkaliikkeisessä ja intiimissä duetossa on katutanssille epätavallisen romanttinen pohjavire.

URBin elokuvat ovat tänä vuonna fiktiivisiä. Sundance-elokuvajuhlilla 2010 ensi-iltansa saanut Eyad Zahran ohjaama The Taqwacores piirtää vaihtoehtoista kuvaa siitä, mitä on olla nuori muslimi nykypäivän Amerikassa. Provokatiivinen elokuva on sovitus samannimisestä romaanista, jonka fiktiivinen kertomus islamilaisesta punk rock -liikkeestä innoitti punk-yhteisön todellisen syntymisen. Toisena elokuvana nähdään Suomessa aikaisemmin elokuvateatterissa esittämätön Gus Van Santin Paranoid Park (2007). Elokuva on skeittauksen värittämä draama nuoren mielen sumuisuudesta, tunne-elämän hajanaisuudesta ja epäselvistä moraalikysymyksistä.

Kampin Narinkkatorilla järjestetään Ground Tactics bmx-pyöräilytapahtuma, jossa kilpailee joukko kotimaisia ja ulkomaisia bmx-taitureita. Narinkkatorin vieressä mbarissa nähdään lisäksi valokuvaaja Kai Kuusiston bmx-aiheinen valokuvanäyttely.

URBin ohjelmassa on lisäksi työpajoja teatterin, tanssin ja kuvataiteen parissa.