Théo Mercier / Steven Michel: Affordable Solution for Better Living

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin esityksessä päähenkilöitä ovat IKEAn koottavat hyllyt ja huonekalut.

  • 2.11.–3.11.2019

Kuvataiteilijan ja tanssijan ironisessa ja säälimättömän kriittisessä esityksessä päähenkilöitä ovat IKEAn koottavat hyllyt ja huonekalut. Teos on osa Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaalin ohjelmistoa.

La 2.11. 18:00
Su 3.11. 15:00
Kiasma-teatteri

Liput 25/15e (+1e palvelumaksu verkkokaupasta ostettaessa)

Kesto 70min
Kieli englanti

Affordable Solution for Better Living rikkoo terveellisiä elämäntapoja korostavan yhteiskunnan tabuja. Kuvataiteilija Théo Mercier ja koreografi Steven Michel asettavat Kallax-hyllyn oudoksi toteemipaaluksi keskelle tahratonta tilaa. Tämä Ikean lippulaivahyllykkö – vähemmän kuuluisa kuin Billy, mutta tilavampi ja hienostuneempi – on täydellinen esimerkki “kauneudesta kaikille”.

Teos pyrkii kyseenalaistamaan tuotteistettua kehoa, elämäntapatrendejä ja suurten brändien tyrkyttämää vapauden harhaa muuntamalla kaupallisen prosessin koreografiseksi teokseksi. Millaisena yritysmaailma esittää kuluttajan kehon? Onko koti ainoa vapauden tila, vai sittenkin vain lavastettu tuotemerkkien ruumiillistuma?

Affordable Solution for Better Living paljastaa tämän kaupallisen kaavan kolmessa näytöksessä, purkaen lähes täydellisen ja kiillotetun ihmisen vakaumukset ja epäilykset. Kentauri, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi huonekalu, rakentaa absurdilla tavalla oman yksilöllisen tilansa – interiöörin, joka on ainutlaatuinen ja silti samanlainen kuin kaikki muutkin.

Teoksessa ihminen ja tila sulautuvat yhteen yhä voimallisemmin; tyyni, harmoninen ja rauhoittava maailma halkeilee ja taipuu, paljastaen sekä ihmisyyden että oman pimeän puolensa. Tuhoaako ihminen oman sisäisen maailmansa pyrkiessään hallitsemaan sisustuksensa?

Teos on osa vuosittain Helsingissä järjestettävän Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaalin ohjelmistoa. Festivaali järjestetään tänä vuonna 2.-10.11.

Taiteilijat pitävät myös yleisölle avoimen, Taideyliopiston järjestämän luennon 4.11. klo 18.

Théo Mercier & Steven Michel

Taiteilija ja ohjaaja Théo Mercierin teokset tutkivat kriittisesti antropologian, etnografian, geopolitiikan ja turismin risteymiä. Useimmat Mercierin teoksista perustuvat löydettyjen, kasattujen, yhteen liitettyjen tai muovattujen esineiden inhimillistämiselle. Hän työskentelee usein sarjoissa, muodostaen teosten yhteisöjä, jotka ryhmittyvät karkeasti nuoriin tai vanhoihin, mies- tai naispuolisiin.

Théo Mercier tuottaa ja kerää hybriditeettiä – polymorfista, polyvokaalista, moniselitteistä ja epäselvistä lähteistä tulevaa. Näin syntyy hyvin tiettyä eksotismia: transkulttuurista, transgeografista ja transtemporaalista. Liikkuessaan todellisen ja kuvitellun antropologian välillä taiteilijan lähestymistapa on kuin tutkimusmatkailijan, joka tuo tullessaan esineitä todellisista tai kuvitelluista maailmoista – kuin todisteena matkoista, jotka ovat voineet tapahtua tai olla tapahtumatta.

Steven Michel on opiskellut mimiikkaa, sirkusta, tanssia ja perkussioita. Hän aloitti opinnot brysseliläisessä P.A.R.T.S.-tanssikoulussa vuonna 2006. Michel on työskennellyt tulkitsijana koreografien, ohjaajien ja elokuvantekijöiden kuten David Zambranon, Anouk Van Dijkin ja Falk Richterin, Lukas Dhontin, Daniel Linehanin ja Maud Le Pladecin kanssa, kuten myös kuvataiteilijoiden Théo Mercier ja Sarah&Charles kanssa. Michel on tehnyt yhteistyötä belgialaiskoreografi Jan Martensin kanssa vuodesta 2012 lähtien. Vuonna 2016 hän teki sooloteoksen They Might Be Giants.

Steven Michelin tavoite on kokeilla erilaisia rooleja ja lähestymistapoja, tutkia erilaisia tavoitteita ja hämärtää erilaisten ilmaisun tapojen kuten tiede – fiktio; harmonia – kaaos; silmä – korva, analoginen – digitaalinen rajoja.

Steven Michel ja Théo Mercier palkittiin Hopeisella leijonalla vuoden 2019 Venetsian biennaalissa teoksestaan Affordable Solution for Better Living.

Teostiedot

Konsepti ja koreografia: Théo Mercier ja Steven Michel
Esiintyjä: Steven Michel
Teksti: Jonathan Drillet
Kertoja: Jonathan Drillet, Fanny Santer
Englanninkieliset käännökset: Armelle Chrétien
Tilasuunnittelu: Théo Mercier and Steven Michel
Valosuunnittelu: Éric Soyer
Äänisuunnittelu: Pierre Desprats
Pukusuunnittelu: Théo Mercier ja Steven Michel
Pukujen valmistus: Dorota Kleszcz
Näyttämömestari: François Boulet
Tuotanto ja esitysmyynti: Nanterre-Amandiers, Centre Dramatique National
Esitysmyynti yhteistyössä Art Happens – Sarah de Ganck
Vastaava tuotanto: Nanterre-Amandiers, Centre Dramatique National, apap – Performing Europe 2020 – with the support of the Culture Programme of the European Union
Osatuotanto: Bonlieu Scène nationale Annecy
Yhteistyössä: workspacebrussels / Life Long Burning, with the support of the Culture Programme of the European Union
Kiitos: Actoral – Festival international des arts et des écritures contemporaines & Montévidéo, Créations Contemporaines – Atelier de Fabrique Artistique, La ménagerie de verre, Campo-Gent (Belgia) ja Jean-Paul Lespagnard

Ole hyvä -teemavuosi

Kiasman vuoden 2019 ohjelmisto rakentuu hyvän elämän teemojen ympärille. Näyttelyissä korostuvat antamisen, jakamisen, vieraanvaraisuuden ja kohtaamisen ajatukset. Kutsumme yleisön myös itse tekemään taidetta ja kokemaan sen iloa ja inspiraatiota tuottava voima.