Anu Pennanen & Stephane Querrec: Staande! Debout! (2013)

Tositapahtumiin perustuva fiktioelokuva seuraa Renault’in tehtaan entistä liukuhihnatyöläistä.

  • 19.3.2016

La 19.3. klo 16
Sisäänpääsy museolipulla

Vuoteen 1997 saakka Vilvoorden tehdaskaupunki Flanderissa toi heti mieleen Renault’in. Kun autotehdas yllättäen pysäytti tuotannon, aloitti 3100 työläistä lakon, joka lamaannutti Belgian viikoiksi ja joka johti tukilakkoihin kaikkialla Euroopassa. Mitä on jäljellä solidaarisuudesta ja yhteisestä taistelusta viidentoista vuoden kuluttua? Tositapahtumiin perustuva fiktioelokuva seuraa tehtaan entistä liukuhihnatyöläistä Félixiä ja hänen yrityksiään löytää merkitys traumaattisille tapahtumille.

Esityskielet: ranska ja flaami, tekstitetty englanniksi
Kesto: 38 minuuttia

Q&A esityksen jälkeen ohjaajien kanssa!

Anu Pennanen, synt. 1975 Kirkkonummella on Berliinissä asuva elokuvaohjaaja. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta maisteriksi 2003. Viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on työskennellyt kaupunkitiloissa ympäri Eurooppaa, rakentaen kertomuksia joissa ihmisten arkikokemus asettuu vastakkain arkkitehtuurin ilmentämien valtarakenteiden kanssa. Lyhytelokuva Monumentti Näkymättömälle (2003) esitettiin Rotterdamin ja Hampurin elokuvafestivaaleilla. Muista elokuvista Ystävyys (2006) esitettiin MOMAssa, New Yorkissa ja A Day in the Office Liverpoolin Biennaalin tilaustyönä. Hän voitti Kasselin dokumenttielokuvafestivaalin Golden Cube -mediataidepalkinnon 2011. Pennasen elokuvia on esitetty museoissa ja biennaaleissa ympäri maailmaa, mm. Manifesta, San Sebàstian 2004, Ars Baltica triennaali eri Baltian maissa 2007-2008, Te Tuhi Centre for the Arts, Auckland, 2010, Kiasma 2012.

Stéphane Querrec, synt. 1979 Ranskan Baskimaalla, on Berliinissä asuva elokuvaohjaaja. Opiskeltuaan kirjallisuutta Bayonnessa ja valmistuttuaan kuvataiteen maisteriksi Bordeaux’n taideakatemiasta, hän ohjasi ensimmäisen dokumenttielokuvansa La Fleur Noire joka oli Altadis -palkintoehdokkaana ja esitettiin MK2 –elokuvateatterissa Pariisissa. Se kuvaa Slovakian samettivallankumouksen unohdettuja keskushenkilöitä. Vuonna 2007 hän oli Jan van Eyck -akatemian taiteilijatutkijana Maastrichtissa. Hän oli ehdolla saksalaiseen Ars Viva -palkintoon 2010. Hänen elokuviaan ja videoteoksiaan on esitetty laajasti Euroopassa, mm. Bonner Kunstverein, Bonn 2007; Bonnefanten Museum, Maastricht 2008; FRAC, Pays de la Loire 2010; Haus Der Kulturen den Welt, Berliini 2012.